Najvrednija fudbalska memorabilija na internet aukciji

Na prodaju Maradonin dres sa nezaboravne utakmice

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

7.4.2022 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Na prodaju Maradonin dres sa nezaboravne utakmice Na prodaju Maradonin dres sa nezaboravne utakmice
Dres legendarnog Dijega Maradone (Diego Armando Maradona) u kojem je igrao četvrtfinale Svetskog prvenstva 1986. godine protiv Engleske naći će se uskoro na aukciji,... Na prodaju Maradonin dres sa nezaboravne utakmice

Dres legendarnog Dijega Maradone (Diego Armando Maradona) u kojem je igrao četvrtfinale Svetskog prvenstva 1986. godine protiv Engleske naći će se uskoro na aukciji, a očekuje se da će biti prodat za ne manje od četiri miliona funti. U tom dresu Maradona je postigao dva nezaboravna gola, prvi rukom, a drugi posle velike majstorije kada je predriblao većinu engleskih fudbalera i golmana.

Maradonin dres sa brojem 10 već 36 godina nalazi se u vlasništvu Stiva Hodža (Steve Hodge), engleskog fudbalera koji je posle utakmice menjao dres sa slavnim Argentincem, prenosi Guardian. Hodž je poslednji igrao loptom pre Maradoninog gola rukom, koji je u istoriju fudbala ušao pod nazivom „božja ruka“.

Naime, Maradona je posle utakmice odgovorio na pitanje da li je gol postigao rukom, da je to bila „božja ruka“. Drugi gol koji je Maradona postigao na toj utakmici proglašen je najboljim golom u 20. veku u anketi FIFA koja je 2002. godine sporovedena u 150 zemalja sveta.

Hodž je rekao da Maradonin dres ima „duboko kulturno značenje za fudbalski svet, narod Argentine i narod Engleske“. „Bila je apsolutna privilegija igrati protiv jednog od najvećih i najveličanstvenijih fudbalera svih vremena“, naveo je Hodž.

Četiri godine pre pomenute utakmice Argentina i Velika Britanija sukobili su se u ratu za Foklande, arhipelag ostrva u južnom Atlantiku. Tokom 74 dana, koliko je rat trajao, poginulo je 649 Argentinaca i 255 britanskih vojnika. Još sveže sećanje na taj rat učinilo je da fudbalska utakmica 1986. godine bude više od fudbala.

Maradonin dres biće ponuđen na online licitaciji koju organizuje aukcijska kuća Sotheby’s od 20. aprila do 4. maja. Dres će tokom aukcije biti izložen u galeriji Sotheby’s u Londonu. Maradona je preminuo u novembru 2020. godine. Imao je 60 godina.

  • Bella

    7.4.2022 #1 Author

    Sigurno ce da se proda za mnogoooo novca.

    Odgovori

  • MIROSLAV

    7.4.2022 #2 Author

    Ahh taj nezaboravni trenutak, definisao je fudbal kakvim ga znamo danas. Sam dres je neprocenjiv.

    Odgovori

  • TINA

    7.4.2022 #4 Author

    Za ljubitelje fudbala to je zaista vrednost, ali za one kojima fudbal nije bitan ne znaci apsolutno nista

    Odgovori

  • TATJANA

    7.4.2022 #5 Author

    Naravno da je vredan od jedne takve zvezde

    Odgovori

  • Milovan94

    7.4.2022 #6 Author

    Kako bi voleo da kupim njegov dres.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.4.2022 #7 Author

    Neprocenjiv svakako…

    Odgovori

  • SNEZANA

    8.4.2022 #8 Author

    Bilo bi lepo da se taj novac ulozi u humanitarne svrhe.

    Odgovori

  • Maša

    8.4.2022 #9 Author

    Ko ima viska para, izvolite

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...