Udruživanjem dva giganta Rusija može dobiti "nacionalnog šampiona"

Rusal i Norilsk Nickel nadomak spajanja

BiznisBolji posaoSvetVesti

5.7.2022 18:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rusal i Norilsk Nickel nadomak spajanja Rusal i Norilsk Nickel nadomak spajanja
Dva najveća proizvođača metala u Rusiji – Norilsk Nickel i Rusal – razmatraće mogućnost da se udruže u jednu kompaniju, izjavio je rukovodilac kompanije... Rusal i Norilsk Nickel nadomak spajanja

Dva najveća proizvođača metala u Rusiji – Norilsk Nickel i Rusal – razmatraće mogućnost da se udruže u jednu kompaniju, izjavio je rukovodilac kompanije Norilisk Vladimir Potanjin (Vladimir Potanin).

Kompanija Norilsk Nickel je najveći svetski proizvođač visokokvalitetnog nikla i paladijuma, dok je Rusal najveći proizvođač aluminijuma izvan Kine. Udruživanje ova dva giganta dovelo bi do nastanka svetskog metaluškog konglomerata sa prihodom od oko 30 milijardi dolara.

Vesti o pregovorima dolaze nekoliko dana nakon što je Vlada Velike Britanije nametnula sankcije Vladimiru Potanjinu, piše Financial Times.

Cena akcija kompanije Rusal porasla je za 13 odsto na jutarnjem trgovanju, dok su deonice Norilska izgubile pet odsto svoje vrednosti.

Pripajanje dveju kompanija i ranije je razmatrano, ali bez uspeha. Potanjin je izjavio da je iz Rusala primio novu ponudu za udruživanje i da je pristao da pregovori otpočnu u ponedeljak.

On je naveo da su u kompaniji Norilsk odlučili da ovu ideju ponovo razmotre jer bi takvim udruživanjem mogao nastati “nacionalni šampion”. Dodao je i da bi se na taj način diverzifikovala deoničarska baza.

Kompanija Rusal već ima 26,25 odsto udela u Norilsku, dok Potanjin poseduje 35,95 odsto. Udruživanjem, ove dve kompanije bi bile otpornije na sankcije i popravile bi svoje šanse za dobijanje državne podrške.

Velika Britanija je nametnula sankcije Potanjinu, jednom od najbogatijih ljudi u Rusiji, prošle nedelje. On je u vezi sa tim izjavio da sankcionisanje njegove lične imovine ne utiče na njegovo poslovanje.

  • GOCA BG

    6.7.2022 #1 Author

    Ako dodje do spajanja,nece imati konkurenciju u svetu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...