Rio Tinto prekida poslovanje sa ruskim klijentima

Australijska vlada proširila listu sankcionisanih organizacija i pojedinaca iz Rusije

BiznisSvetVesti

18.3.2022 14:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Australijska vlada proširila listu sankcionisanih organizacija i pojedinaca iz Rusije Australijska vlada proširila listu sankcionisanih organizacija i pojedinaca iz Rusije
Australijska vlada je proširila svoju listu sankcionisanih organizacija i pojedinaca iz Rusije, uključivši na nju i milijardere Olega Deripasku i Viktora Vekselberga, koji imaju... Australijska vlada proširila listu sankcionisanih organizacija i pojedinaca iz Rusije

Australijska vlada je proširila svoju listu sankcionisanih organizacija i pojedinaca iz Rusije, uključivši na nju i milijardere Olega Deripasku i Viktora Vekselberga, koji imaju interese u rudarskoj industriji u ovoj državi.

Australijska ministarka spoljnih poslova Marisa Pejn (Marise Payne) najavila je nove sankcije uperene protiv 11 entiteta i finansijskih institucija i 41 pojedinca, uključujući dva oligarha.

Ove nedelje australijska vlada je bila pod pritiskom upravo zbog toga što još uvek nije preduzela nikakve korake u vezi sa pomenutim milijarderima, koji su već sankcionisani u drugim državama, piše Bloomberg.

Kompanija Rio Tinto upravlja objektom u Kvinslendu za proizvodnju aluminijuma i boksita, u čijem vlasništvu ruska čeličana Rusal ima 20 odsto udela. Deripaska i Vekselberg preko investicionih kompanija imaju udeo u čeličani Rusal, pa su mogli da preuzmu pomenuti deo vlasništva nakon sankcionisanja ruske kompanije.

Iz kompanije Rio Tinto prošle nedelje je saopšteno da će prekinuti poslovanje sa svim klijentima iz Rusije. Deripaska pokušava da se distancira od čeličane Rusal još od 2019. godine, kada su je sankcionisale Sjedinjene Američke Države.

Australijska vlada je proširila listu sankcionisanih, uključivši na nju i rusko Ministarstvo finansija i Fond nacionalnog bogatstva Rusije.

Pod sankcijama u Australiji se trenutno nalaze sve agencije ruske vlade koje upravljaju državnim dugom i banke čiji je udeo u bankarskom sektoru Rusije oko 80 odsto, izjavila je Pejn.

  • Ika

    18.3.2022 #1 Author

    Svi cemo imati stete od ovoga

    Odgovori

  • SNEZANA

    18.3.2022 #2 Author

    Skupo ce to da ih kosta

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.3.2022 #3 Author

    Nisu oni jos svesni koje ce sve posledice da imaju…

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    19.3.2022 #4 Author

    Strašno, baš će se potresti Rusija 😂

    Odgovori

  • MAJALG

    19.3.2022 #5 Author

    Austalija koja uvodi sankcije Rusiji samo prati naredjenja vodecih sila.

    Odgovori

  • Milovan94

    19.3.2022 #6 Author

    Pa kako može drugačije nego da uvode dodatne sankcije. Kako kaže Velika Britanija oni tako i rade.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    20.3.2022 #7 Author

    Blago njima, ode im Rio Tinto!

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #8 Author

    Globalna zavera protiv Rusije

    Odgovori

  • VILENJAK

    20.3.2022 #9 Author

    Rusija ima svoj cilj, neće ih niko u tome poremetiti!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...