Šest meseci posle zaustavljanja proizvodnje u Vladivostoku

Rusi preuzimaju partnerski deo kompanije Mazda

SvetVesti

26.9.2022 16:32 Autor: Vladimir Jokanović 3

Rusi preuzimaju partnerski deo kompanije Mazda Rusi preuzimaju partnerski deo kompanije Mazda
Ruska automobilska kompanija Sollers Avto, koja radi u partnerstvu sa kompanijama Mazda i Ford, saopštila je da ima u planu da nakon obustave proizvodnje... Rusi preuzimaju partnerski deo kompanije Mazda

Ruska automobilska kompanija Sollers Avto, koja radi u partnerstvu sa kompanijama Mazda i Ford, saopštila je da ima u planu da nakon obustave proizvodnje u Vladivostoku otkupi udeo japanske fabrike u zajedničkom preduzeću.

Sollers Avto razgovara sa Mazdom o pitanju zaustavljanja proizvodnje automobila u Vladivostoku i otkupa njenog udela u zajedničkom preduzeću. Japanska i ruska strana su u partnerskom odnosu 50:50. Ruska kompanija, kako navodi Komersant, napravila je plan za proizvodnju drugih marki i trenutno pregovara o tome.

Sollers Avto ima zajednička preduzeća u Rusiji sa kompanijama Ford Motor Company i Mazda Motor Corporation. Zajedno sa Mazdom, ruska kompanija proizvodi automobile od 2012. godine, uključujući modele SUV Mazda CX-9, krosover Mazda CX-5, lao i sedan Mazda 6. U fabrici je prošle godine proizvedeno 29.000 vozila.


Mazda je u martu obustvila isporuke komponenti za proizvodnju u Rusiji usled poremećaja u lancu snabdevanja i rata u Ukrajini. Fabrika u Vladivostoku ima projektni kapacitet proizvodnje 100.000 automobila godišnje. U projekat je investirano oko 172 miliona dolara, prenosi Autostat.

Najpopularniji model Mazde na ruskom tržištu je krosover CX-5 sa 6.349 prodatih primeraka ove godine, ali to je skoro upola manje u odnosu na prošlu godinu. Prema rezultatima prodaje za prvih osam meseci tekuće godine, u Rusiji je prodato za 55,5 odsto manje vozila sa oznakom Mazda.

  • kaćica

    26.9.2022 #1 Author

    Zanimljiva vest.

    Odgovori

  • TATJANA

    26.9.2022 #2 Author

    Bravo

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    27.9.2022 #3 Author

    Pa merna odluka ruskih vlasti ko japanci to budu prihvatili. Stekli su znanje iskustvo takozvani know how i sada mogu i sami da proizvode automobile.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...