nestanci struje u atomskoj centrali ugrožavaju fizičku i nuklearnu sigurnost objekta

Rusija i IAEA detaljnije o situaciji oko nuklearke u Zaporožju početkom 2024. godine

SvetVesti

2.12.2023 14:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Rusija i IAEA detaljnije o situaciji oko nuklearke u Zaporožju početkom 2024. godine Rusija i IAEA detaljnije o situaciji oko nuklearke u Zaporožju početkom 2024. godine
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Rusija održaće konsultacije o situaciji oko nuklearne elektrane u Zaporožju početkom sledeće godine, saopštila je u subotu... Rusija i IAEA detaljnije o situaciji oko nuklearke u Zaporožju početkom 2024. godine

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Rusija održaće konsultacije o situaciji oko nuklearne elektrane u Zaporožju početkom sledeće godine, saopštila je u subotu ruska državna nuklearna energetska korporacija Rosatom.

Rosatom je u saopštenju za Telegram naveo da je direktor Aleksej Lihačev (Alexey Likhachev) imao sastanak sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem (Rafael Grossi) na marginama Konferencije UN o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju, gde su dvojica zvaničnika razgovarala o bezbednosnim pitanjima u Zaporožju, prenosi Anadolu Agency.

„Naročito se razgovaralo o radu misije IAEA u elektrani i predstojećoj redovnoj rotaciji stručnjaka agencije koja je zakazana za 5. decembar 2023. Postoji dogovor da se održe konsultacije u punom obimu u periodu januar-februar 2024. godine“, rekao je Lihačev.

On je takođe izrazio podršku naporima IAEA da promoviše miran razvoj nuklearne energije kao održivog izvora energije, kao i spremnost da nastavi zajednički rad u ovoj oblasti.

U odvojenom saopštenju, IAEA je poručila da je elektrana u Zaporožju u petak uveče potpuno isključena sa spoljnog izvora električne energije, ne navodeći razloge.

Grosi je više puta izjavio da nestanci struje u elektrani ugrožavaju fizičku i nuklearnu sigurnost objekta.

Moskva smatra Ukrajinu odgovornom za probleme sa snabdevanjem elektrane električnom energijom, ističuć́i da sve probleme izazivaju teritorije koje kontroliše Ukrajina i da Rusija nema razloga da ugrožava svoje osoblje ili nuklearnu elektranu pod njenom kontrolom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...