predlog uspostavljanja zone nuklearne bezbednosti

UN: Situacija u atomskoj centrali u Zaporožju neodrživa

SvetU fokusuVesti

6.9.2022 18:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

UN: Situacija u atomskoj centrali u Zaporožju neodrživa UN: Situacija u atomskoj centrali u Zaporožju neodrživa
Situacija u ruskoj okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini je neodrživa, a da bi se sprečila potencijalna katastrofa, sve strane su se složile da... UN: Situacija u atomskoj centrali u Zaporožju neodrživa

Situacija u ruskoj okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini je neodrživa, a da bi se sprečila potencijalna katastrofa, sve strane su se složile da je potrebno uspostaviti „zonu nuklearne bezbednosti“ oko elektrane, upozorio je nadzorni posmatrač Ujedinjenih nacija u novom izveštaju.

U izveštaju, koji su napisali nuklearni stručnjaci iz Međunarodne agencije za atomsku energiju UN, upozorava se da, iako trenutno granatiranje elektrane još nije dovelo do nuklearne nesreće, postoji „stalna pretnja nuklearnoj bezbednosti“ koja može imati posledice od „velikog bezbednosnog značaja ”, prenosi Financial Times.

Izveštaj je usledio nakon prošlonedeljne inspekcije fabrike IAEA i objavljen je nekoliko sati pre brifinga Savetu bezbednosti UN od strane generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija (Rafael Grossi), koji je predvodio misiju u postrojenju.

Kijev i zapadni zvaničnici dugo su govorili da bi ruske trupe trebalo da se povuku iz tog područja, a čini se da preporuka IAEA o nuklearnoj bezbednosnoj i bezbednosnoj zoni takođe poziva na povlačenje, iako je na drugom jeziku.

Tagovi
SVET UKRAJINA
  • GOCA BG

    6.9.2022 #1 Author

    Do katastrofe nece doci,samo se dodatno pumpa cela prica u medijima…

    Odgovori

  • kaćica

    6.9.2022 #2 Author

    Strasno ce biti bas je nezgodno.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    7.9.2022 #3 Author

    Daj Boze da se svi dozovu pameti kako ne bi došlo do ‘eke nuklearne katastrofe.

    Odgovori

  • Anna

    7.9.2022 #4 Author

    Putin ne mari za bezbednost. On samo želi da pokaže svoju moć, pa makar i ubio pola planete.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...