rusija zatražila sednicu saveta un zbog nuklearke

Misija IAEA ostaje u atomskoj centrali u Zaporožju?

SvetVesti

2.9.2022 14:33 Autor: Vladimir Jokanović 2

Misija IAEA ostaje u atomskoj centrali u Zaporožju? Misija IAEA ostaje u atomskoj centrali u Zaporožju?
Fizički integritet nuklearne elektrane Zaporožje na jugoistoku Ukrajine je narušen, rekao je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Rafael Grossi), koji... Misija IAEA ostaje u atomskoj centrali u Zaporožju?

Fizički integritet nuklearne elektrane Zaporožje na jugoistoku Ukrajine je narušen, rekao je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Rafael Grossi), koji predvodi misiju međunarodnih inspektora u poseti ovom objektu.

„Očigledno je da je fizički integritet elektrane narušen nekoliko puta“, rekao je Grosi nakon što se sa delom svog tima vratio iz atomske centrale, koju kontrolišu ruske snage, u područje pod kontrolom Ukrajine, prenosi Guardian. Misija IAEA ima zadatak da utvrdi bezbednost objekta, koji je više puta granatiran poslednjih nedelja.

Ukrajinci optužuju rusku vojsku za gađanje nuklearne elektrane, dok Moskva to odlučno negira, ističući da nema logike da njihova vojska to radi, budući da već mesecima boravi i drži pod svojom kontrolom ovaj objekat. Moskva tvrdi da projektile na nuklearku Zaporožje ispaljuju ukrajinske snage.

Grosi je naveo da brine i da će nastaviti da brine za nuklearku, ocenjujući da je situacija sada „predvidljivija“. On je rekao da je proveo četiri-pet sati u krugu nuklearne elektrane i da je misija bila u mogućnosti da obiđe ceo lokalitet i prikupi dosta informacija. Nekoliko članova misije u kojoj je 14 inspektora ostaće u nuklearki do nedelje ili ponedeljka, nastavljajući procenu.

Foto: Beta/IAEA

„Ne idemo nigde. IAEA je sada tamo i tu će ostati“, istakao je Grosi, i dodao da će grupa stručnjaka dati nepristrasnu, neutralnu i tehnički ispravnu procenu situacije. IAEA će proceniti fizička oštećenja na objektu uslove za boravak osoblja i osigurati da njeni sistemi bezbednosti budu funkcionalni.

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko, rekao je u četvrtak da se razmatra da li će dvočlana ekipa stručnjaka IAEA, biti stalno stacionirana u nuklearnoj elektrani. Galuščenko je istakao da je za Kijev važno da objekat bude vraćen pod kontrolu Ukrajine.

Moskva je zatražila da 6. septembra bude održan sastanak Saveta bezbednosti UN, a kao razlog je navela neprestano ukrajinsko granatitanje nuklearke u Zaporožju. Zamenik ruskog stalnog predstavnika pri UM Dmitrij Poljanski naveo je da je reč o bezobzirnoj provokaciji kijevskog režima u cilju remećenja posete IAEA elektrani, prenosi Russia Today.

Ria Novosti navode da je kancelarija generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zahvalila ruskoj strani što je učinila sve da osigura bezbednost inspektora IAEA. Moskva je predložila da se Grosi obrati učesnicima sednice SB UN i prenese utiske posete Zaporožju, kao i da sastanku prisustvuje Gutereš.

  • Milovan94

    4.9.2022 #1 Author

    I treba da ostanu do kraja jer je situacija dosta komplikovana

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.9.2022 #2 Author

    Rusiji nije u interesu da gadja nuklearku,sve rade da optuze Rusiju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...