Firme koje su odlučile da odu pokušavaju da ublaže finansijske posledice tog poteza

Rusija nije zainteresovana za nacionalizaciju kompanija u stranom vlasništvu

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

16.7.2022 10:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Rusija nije zainteresovana za nacionalizaciju kompanija u stranom vlasništvu Rusija nije zainteresovana za nacionalizaciju kompanija u stranom vlasništvu
Moskva nije zainteresovana za nacionalizaciju kompanija u stranom vlasništvu koje posluju u Rusiji, saopštio je ministar trgovine i industrije Denis Manturov. Mnoge zapadne firme... Rusija nije zainteresovana za nacionalizaciju kompanija u stranom vlasništvu

Moskva nije zainteresovana za nacionalizaciju kompanija u stranom vlasništvu koje posluju u Rusiji, saopštio je ministar trgovine i industrije Denis Manturov.

Mnoge zapadne firme odlučile su napustiti Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu, a Moskva je radila na zakonu koji bi državi omogućio zaplenu imovine kompanija koje napuste zemlju, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

„Ne zanima nas nacionalizacija preduzeća ili njihovo gašenje, ne daj Bože“, rekao je u petak ministar industrije i trgovine u donjem domu parlamenta.

On je zahvalio zastupnicima što su u prvom čitanju u maju prihvatili nacrt zakona koji državi omogućuje preuzimanje kontrole nad preduzećem u slučaju „iznenadnog odlaska“ stranog partnera, „kako bi se spasila radna mesta i isplatile plate i porezi“.

Nacrt zakona nije poslan u Dumu na drugo čitanje, podseća Reuters.

„Ovo je i poruka našim stranim partnerima da razmisle kakve odluke donose za svoje kompanije i kako. Želimo korektnu saradnju, na obostranu korist“, rekao je Manturov i dodao da uvek nastoje pronaći ravnotežu interesa. Zasad nema slučajeva ‘lupanja vratima’.

Moskva je već nacionalizovala imovinu nekih stranih kompanija, pa je tako dekretom predsednika Vladimira Putina 30. juna preuzela punu kontrolu nad gasnim i naftnim projektom Sahalin-2, pripremajući teren za istiskivanje Shella, i Mitsubishi-ja.

Firme koje su odlučile da odu pokušavaju da ublaže finansijske posledice tog poteza, da sačuvaju radna mesta ruskih radnika i, u nekim slučajevima, da zadrže mogućnost povratka, objašnjava Reuters.

Zapadne kompanije, uključujući Nike i Cisco, proteklih su se sedmica ubrzano povlačile iz Rusije zbog špekulacija o skorom usvajanju novih zakona. Odlaganje usvajanja zakona o zapleni imovine dala im je više vremena, tumači agencija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...