podsticanje investicija na udaljenom severoistoku države

Rusija planira da uspostavi poresko utočište na Kurilskim ostrvima

SvetU fokusuVesti

22.8.2021 14:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rusija planira da uspostavi poresko utočište na Kurilskim ostrvima Rusija planira da uspostavi poresko utočište na Kurilskim ostrvima
Rusija namerava da na Kurilskim ostrviima, koja se nalaze na ruskom dalekom istoku pored poluostrva Kamčatka, formira slobodnu poresku zonu, izjavio je potpredsednik vlade... Rusija planira da uspostavi poresko utočište na Kurilskim ostrvima

Rusija namerava da na Kurilskim ostrviima, koja se nalaze na ruskom dalekom istoku pored poluostrva Kamčatka, formira slobodnu poresku zonu, izjavio je potpredsednik vlade Jurij Trutnjev u intervjuu za Russia Today Business News.

„To bi praktično bila ofšor zona. Drugim rečima, na Kurilskim ostrvima neće ostati gotovo nijedan porez na snazi”, otkrio je Trutnjev, precizirajući da ni preduzeća ni pojedinci koji će na ostrvima obavljati investicione i komercijalne aktivnosti neće morati da plaćaju porez.

O tačnim iznosima preostalih naknada koje bi se plaćale još se razgovara, napomenuo je Trutnjev, a prenosi RTBN.

Takođe je naveo da je predloženo da u tom regionu ne bude poreskih inspekcija najmanje deset godina.

Ruski premijer Mihail Mišustin je prošle nedelje naložio nadležnim organima da do 1. septembra dostave predloge o specijalnoj poreskoj šemi za Kurilska ostrva.

Kako se navodi u tekstu, organizacije koje posluju na ostrvima trebalo bi da budu oslobođene plaćanja poreza na dobit, poreza na dodatu vrednost (PDV), poreza na imovinu, kao i zemljišnih i transportnih taksi. Pored toga, namera je da se uvedu niža obavezna plaćanja premije osiguranja po stopi od 7,6 odsto.

„Potrebno je posebno uputstvo o dodatnim merama podrške preduzetnicima u regionu Sahalin. Govorimo o uvođenju posebnog poreskog režima na teritoriji Kurilskih ostrva“, rekao je Mišustin, prema saopštenju vladine pres službe.

Prema njegovim rečima, plan uključuje stvaranje slobodne carinske zone na Kurilima, što je neophodna mera podrške za proizvođače koji će uvoziti robu i opremu na ostrva.

Oporezivanje pojedinaca, u smislu poreza na dohodak fizičkih lica, će ostati na snazi, kao i porez na proizvodnju akciznih dobara, na izlov ribolovno vrednih bioloških resursa i na aktivnosti finansijskog posredovanja.

Premijer je rekao da su nove mere ključne za ljude koji rade na Kurilskim ostrvima, kako ne bi gubili vreme na popunjavanje papira i kako bi imali jedinstvene ekonomske uslove zbog klimatskih uslova i rada na ostrvima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...