Svetska banka predlaže uvođenje garantovanog minimalnog dohotka

Rusija troši 30 milijardi dolara na socijalnu zaštitu, ali samo 10 odsto odlazi najsiromašnijima

AnalizaSvetU fokusuVesti

28.5.2021 10:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rusija troši 30 milijardi dolara na socijalnu zaštitu, ali samo 10 odsto odlazi najsiromašnijima Rusija troši 30 milijardi dolara na socijalnu zaštitu, ali samo 10 odsto odlazi najsiromašnijima
Svetska banka je predložila Rusiji da unapredi svoju socijalnu zaštitu ako želi da smanji siromaštvo, dok se ekonomija oporavlja od pandemije koronavirusa, prenosi The Moscow... Rusija troši 30 milijardi dolara na socijalnu zaštitu, ali samo 10 odsto odlazi najsiromašnijima

Svetska banka je predložila Rusiji da unapredi svoju socijalnu zaštitu ako želi da smanji siromaštvo, dok se ekonomija oporavlja od pandemije koronavirusa, prenosi The Moscow Times.

Međunarodna finansijska organizacija sa sedištem u SAD rekla je da bi Rusija trebalo da usvoji „zagarantovani minimalni dohodak“, koji je vid socijalne i finansijske pomoći, a usmeren isključivo na one koji žive ispod linije siromaštva. Na taj način ova država pomogla bi da se iz siromaštva izvuče gotovo deset miliona Rusa.

Vodeći ekonomista Svetske banke za Rusiju, Apurva Sangi (Apurva Sanghi) saopštio je na konferenciji za novinare da „ukoliko se ne promeni pristup i ekonomski rast se ne ubrza, Rusija najverovatnije neće ispuniti ambiciozni cilj predsednika Vladimira Putina da prepolovi udeo Rusa koji žive u siromaštvu na ispod 6,6 odsto do 2030. godine.“ Iz SB konstatuju da ruski sistem socijalne zaštite igra važnu ulogu u smanjenju siromaštva, ali to čini po visokoj ceni.

Prema ruskoj Saveznoj agenciji za statistiku, procenjuje se da 17,8 miliona Rusa ili 12,1 odsto stanovništva živi ispod zvanične granice siromaštva od 11.329 rubalja (154 dolara) mesečno.

Svetska banka saopštila je da bi taj udeo mogao biti znatno manji, ako se ruska pozamašna socijalna pomoć bolje usmeri na najsiromašnija domaćinstva u zemlji, kroz garantovani minimalni dohodak, koji bi mesečnu zaradu dopunio na zadati nivo.

Rusija troši preko tri odsto BDP (30 milijardi američkih dolara) na programe socijalne pomoći.

Stopa siromaštva u Rusiji

Uprkos velikim troškovima na socijalnu pomoć u Rusiji, mali broj programa posebno je usmeren na iskorenjivanje siromaštva. Umesto toga, Rusija troši milijarde izdržavajući kategorije pojedinaca ili domaćinstava, poput ratnih veterana ili porodica sa malom decom, bez obzira na nivo njihovog prihoda.

Takva potrošnja je neefikasna u smanjenju siromaštva, jer je samo deo nje namenjen za najsiromašnija domaćinstva.  U 2018. godini samo 10 odsto vladinih izdataka otišlo je ka najsiromašnijim Rusima.

„Nekoliko programa, koji su usmereni na sredstva mnogo su efikasniji od onih koji to nisu“, ističe Sangi. On procenjuje da bi zagarantovani minimalni dohodak pomogao Rusiji da postigne svoje ciljeve smanjenja siromaštva po ceni od 0,3 odsto ruskog godišnjeg BDP, što je gotovo četiri puta jeftinije, nego da država ubrzava potrošnju kroz svoje dodatne programe socijalne zaštite.

Uprkos pandemiji korona virusa, Rusija je prošle godine uspela da smanji zvaničnu stopu siromaštva, zahvaljujući relativno benignoj recesiji i povećanjem naknada za nezaposlene.

Globalno se procenjuje da će pandemija dovesti do siromaštva skoro 100 miliona ljudi do kraja 2021. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...