kremlj zabrinut zbog visoke stope inflacije

Ruska centralna banka podigla ključnu kamatnu stopu

SvetVesti

27.7.2024 09:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Ruska centralna banka podigla ključnu kamatnu stopu Ruska centralna banka podigla ključnu kamatnu stopu
Ruska centralna banka je u borbi protiv rastuće inflacije povisila ključnu kamatnu stopu dva procentna boda na 18 odsto, što je šesto povećanje u... Ruska centralna banka podigla ključnu kamatnu stopu

Ruska centralna banka je u borbi protiv rastuće inflacije povisila ključnu kamatnu stopu dva procentna boda na 18 odsto, što je šesto povećanje u poslednjih godinu dana.

Kada je u februaru 2022. počeo rat u Ukrajini, potrošačke cene počele su brzo rasti, piše Mina.

Prema stranim novinskim agencijama, stopa inflacije premašila je devet odsto ovog meseca i još će neko vreme ostati iznad ciljana četiri odsto ruske centralne banke.

“Rast domaće potražnje i dalje uveliko premašuje mogućnosti širenja asortimana robe i usluga. Kako bi inflacija ponovo počela da se smanjuje, potrebno je dodatno zaoštravanje monetarne politike”, rekli su bankari.

Istovremeno, banka je povećala prognozu stope inflacije za ovu godinu, prema poslednjim procenama, ona će biti između 6,5 i sedam odsto.

Iz Kremlja su objavili da su zabrinuti zbog visoke stope inflacije te da se preduzimaju mere za rešavanje ovog problema.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.