Potrebna izmena Zakona o radu

Još ima nade da porodiljsko odsustvo bude produženo u prvoj polovini ove godine

AnalizaOsiguranjePoslovanjeSrbija

9.2.2023 10:56 Autor: Ljiljana Begović 10

Još ima nade da porodiljsko odsustvo bude produženo u prvoj polovini ove godine Još ima nade da porodiljsko odsustvo bude produženo u prvoj polovini ove godine
Krajem 2022. godine najavljeno je, kao jedna od mera podrške porodicama u Srbiji, da će pravo na porodiljsko odsustvo biti produženo nakon rođenja prvog... Još ima nade da porodiljsko odsustvo bude produženo u prvoj polovini ove godine

Krajem 2022. godine najavljeno je, kao jedna od mera podrške porodicama u Srbiji, da će pravo na porodiljsko odsustvo biti produženo nakon rođenja prvog deteta za tri, a nakon drugog za šest meseci.

Međutim, prema pisanju medija, radna grupa Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, koja je formirana radi izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, za sada razmatra sve prispele predloge i sugestije.

Predsednica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura u razgovoru za Biznis.rs kaže da osnova ovog prava u stvari dolazi iz Zakona o radu (član 94.) koji je u nadležnosti Ministarstva za rad, a ne iz Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je u nadležnosti Ministarstva za brigu o porodici.

“S tim u vezi je ovo pitanje i za ministra Selakovića – ima li volje da se u ograničenom mandatu, kako je najavljeno prilikom formiranja vlade, menja jedan zakon koji se smatra krovnim? Takođe, ostalo je nejasno iz obraćanja ministarke Darije Kisić da li se, kada je produžetak odsustva sa posla u pitanju, misli na porodiljsko ili na negu deteta jer nisu ista izdvajanja iz budžeta za ove dve opcije”, ističe Macura.

Podsetimo, krajem prošle godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da želi da porodiljsko odsustvo za prvo i drugo dete bude povećano sa 12 na 15 i 18 meseci. Ministarka Darija Kisić je tada rekla da je to sjajna vest za buduće roditelje, pre svega za majke, jer će na taj način imati više vremena da se posvete deci i porodici.

„Mi smo počeli sa konkretnim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom i nakon svih procedura u Skupštini očekujem da će primena početi u prvoj polovini naredne godine“, rekla je ministarka Kisić u decembru prošle godine.

Foto:Pixabay.com

Naša sagovornica naglašava da nije upoznata sa tim da li se sada planira usvajanje ili će se ono odložiti za neki drugi trenutak, ali da očigledno postoji potreba da se jedna ovakva izmena zakona usvoji, što se može videti i po reakcijama žena koje su ovu najavu toplo pozdravile.

“S obzirom na to da odluka Ustavnog suda obavezuje državu da izmeni Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom u članu 17. stav 4. do maja ove godine postoji mogućnost da uz te izmene, koje se odnose na preduzetnice i možda žene na fleksibilnim ugovorima, ide i ova koja se odnosi na produžetak odsustva sa posla. Ali, to je samo nagađanje koje najviše zavisi od toga da li Ministarstvo finansija može da rebalansira sredstva tako da bude dovoljno za sve ove izmene”, smatra predsednica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura.

Preduzetnice koje su majke trebalo bi, nakon nekoliko godina inicijativa, da budu izjednačene sa ženama koje su zaposlene kod poslodavaca kada je reč o naknadama za vreme porodiljskog odsustva.

Naša sagovornica ističe da svi pregovori između Udruženja “Mame su zakon” i nadležnog ili nadležnih ministarstava idu u pravcu potpunog suzbijanja diskriminacije trudnica i majki preduzetnica, a to u praksi znači da se njihova prava moraju izjednačiti sa pravima onih žena koje su zaposlene kod poslodavca.

“To je krajnji cilj. Kakva će biti dinamika, odnosno da li ćemo do tog cilja stići idući korak po korak ili u velikom skoku, ostaje da vidimo”, ocenjuje predsednica udruženja.

Na pitanje kada se može očekivati da će mame preduzetnice dobijati pun iznos naknade dok su na trudničkom i porodiljskom odsustvu kao i zaposlene žene, Tatjana Macura kaže da očekuje da će se ispuniti obećanje koje je dao predsednik države i da će sve izmene stupiti na snagu od 1. marta ove godine.

  • IVAN

    9.2.2023 #1 Author

    Nadam se da ce uspeti

    Odgovori

  • Anna

    9.2.2023 #2 Author

    Još jedno obećanje. Kako se ne umori od toliko obećavanja?

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.2.2023 #3 Author

    Sto je trebalo odavno da se usvoji,i nadam se da hoce…

    Odgovori

  • BRANA19

    10.2.2023 #5 Author

    Valjda ce da bude nesto od toga.

    Odgovori

  • TATJANA

    14.2.2023 #6 Author

    Nadamo se pa da sačekamo ishod

    Odgovori

  • DASHA

    28.4.2023 #7 Author

    Fino.

    Odgovori

  • Jelena

    29.4.2023 #8 Author

    Danas je 29 april, još malo i 4 maj i čekamo da vidimo to obećanje.

    Odgovori

  • Jasmina

    14.6.2023 #9 Author

    Evo i jun.. Jos nista.. Nadamo se da ce usvojiti novi zakon i olaksati porodiljama💗

    Odgovori

  • Zorica

    3.9.2023 #10 Author

    Šta je na kraju od ovoga? Zna li neko?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...