Gazprom drastično smanjio isporuke za Evropu

Ruski gas sve slabije curi ka zapadu

BiznisEUInfrastrukturaSvetVesti

24.12.2021 14:34 Autor: Vladimir Jokanović 1

Ruski gas sve slabije curi ka zapadu Ruski gas sve slabije curi ka zapadu
Gazprom u petak ponovo nije rezervisao kapacitete za tranzit gasa kroz Poljsku za Nemačku kroz gasovod „Jamal-Evropa“. Gazprom je od kraja prošle nedelje nastavio... Ruski gas sve slabije curi ka zapadu

Gazprom u petak ponovo nije rezervisao kapacitete za tranzit gasa kroz Poljsku za Nemačku kroz gasovod „Jamal-Evropa“. Gazprom je od kraja prošle nedelje nastavio da smanjuje rezervacije za kapacitet gasovoda.

Ruska kompanija rezervisala je u prvoj polovini decembra po 31,4, miliona kubnih metara, prenose Ria Novosti. Gazprom je saopštio da gas isporučuje kroz „Jamal-Evropa“ u skladu sa zahtevima kupaca uz potpuno poštovnje ugovornih obaveza.

Smanjen obim isporuka, kao i drugi faktori, utiče na raspoloženje na tržištu gasa. Cena gasnih fjučersa u utorak prvi put u istoriji dostigla je 2.190 dolara za 1.000 kubnih metara. Gazprom ove nedelje nije knjižio kapacitet gasovoda na dnevnim aukcijama.

S druge strane, Kijev je pokrenuo pitanje produženje ugovora o tranzitu gasa kroz Ukrajinu, iako će sadašnji ugovor važiti još tri godine, saopštilo je Aleksej Poliščuk, jedan od direktora u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

Cevi
Foto: Pixabay.com

Poliščuk je istakao da je snabdevanje Evrope gasom isključivo komercijalno pitanje. Prema njegovim rečima, pregovori o tranzitu imaju smisla „kada postoji jasno razmevanje ko će od partnera biti spreman da kupuje ruski gas, u kojim količinama i pod kojim uslovima“. On je istakao da je „tema transporta sporedna u ovom slučaju“, prenosi Vzglyad.

Ministarstvo je podsetilo da aktuelni ugovor važi do 31. decembra 2024. godine. „Pokretanje pitanja produženja ugovora tri godine pre njegovog isteka može da ima samo političke ciljeve“, ocenio je Poliščuk.

Cevi gasa
Foto: Pixabay.com

Ukrajinski operater GTS saopštio je da ne isključuje da bi Rusija mogla da zaustavi tranzit gasa kroz Ukrajinu tokom zime, dok je tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu 2021. godine za trećinu manji nego prošle godine.

„Gazprom nije kriv za rekordne cene gasa u Evropi i poziva Evropu da potpiše dugoročne ugovore sa ruskom gasnom kompanijom ako želi da obezbedi stabilne isporuke po fiksnim cenama“, rekao je u četvrtak predsednik Rusije Vladimir Putin, preneo je Moscow Times.

„Ovo je isključivo komercijalna situacija. Za detalje treba da se obratite Gazpromu“, rekao je dan ranije portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, koga su novinari pitali da li je ova situacija u vezi sa činjenicom da gasovod „Severni tok 2“ još nije pokrenut. „Ne, to nema nikakve veze“, naveo je Peskov.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...