okončanje sertifikacionog procesa očekuje se polovinom 2022. godine

Severni tok 2 bi već radio da projekat nije politizovan

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

24.12.2021 12:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Severni tok 2 bi već radio da projekat nije politizovan Severni tok 2 bi već radio da projekat nije politizovan
Gasovod Severni tok 2 je mogao da bude u funkciji, a cene gasa bi bile niže za evropske kupce, da projekat nije politizovan, izjavio... Severni tok 2 bi već radio da projekat nije politizovan

Gasovod Severni tok 2 je mogao da bude u funkciji, a cene gasa bi bile niže za evropske kupce, da projekat nije politizovan, izjavio je u petak zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak.

„Kompanije koje su investirale u ovu infrastrukturu bi mogle, između ostalog, da primaju gas za evropske konzumente kroz tu infrastrukturu. Postoji politizacija ovog projekta. Mogao je da proradi odavno, da nema politike i konfrontacije“, naveo je Novak, prenosi Tanjug pozivajući se na TASS.

On je kazao da ruska vlada očekuje da će sertifikacioni proces za rad Severnog toka 2 biti završen do polovine sledeće godine.

„Poslali smo aplikaciju za dobijanje sertifikata ovog leta. Ispostavilo se da je ovo dugačak proces, iako je mogao biti kraći. Bez obzira na sve, ako pričamo o regulativama koje su usvojene u Evropi, ovo će pre biti dugačak proces. I nadamo se da će, do polovine 2022. godine, sertifikacioni proces biti okončan“, rekao je Novak.

Podsetimo, početkom decembra Nemačka regulatorna agencija saopštila je da odluka o nastavku sertifikacije gasovoda Severni tok 2 neće biti doneta u prvoj polovini 2022. godine, jer još nije dobila svu potrebnu dokumentaciju.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao je Berlin da spreči pokretanje gasovoda Severni tok 2, nazivajući projekat „instrumentom diktata cena“, „ucenom“ i načinom „zatezanja energetske petlje oko vrata Ukrajine“, prenose Ria Novosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...