Ublažavanje monetarne politike zavisiće od kretanja inflacije

Ruski viceguverner najavio smanjenje referentne stope tokom godine

SvetVesti

9.2.2024 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ruski viceguverner najavio smanjenje referentne stope tokom godine Ruski viceguverner najavio smanjenje referentne stope tokom godine
Zamenik predsednika Banke Rusije Aleksej Zabotkin rekao je da ažurirana prognoza regulatora sugeriše da će ključna stopa početi da opada tokom ove godine, On... Ruski viceguverner najavio smanjenje referentne stope tokom godine

Zamenik predsednika Banke Rusije Aleksej Zabotkin rekao je da ažurirana prognoza regulatora sugeriše da će ključna stopa početi da opada tokom ove godine,

On je napomenuo da će tačan tajming zavisiti od inflacije. Banka Rusije je 15. decembra 2023. povećala ključnu stopu peti put zaredom – sa 15 odsto na 16 odsto godišnje, objavio je Komersant.

Prema prognozi, koja je ažurirana na sastanku u oktobru, pretpostavlja se da će prosečna ključna stopa tokom 2024. godine biti u rasponu od 12,5 odsto do 14,5 odsto.

„Tokom ove godine, zaista, stopa će biti smanjena sa sadašnjeg nivoa od 16 odsto, na koji je porasla u decembru. Ali kada će se to tačno desiti zavisiće od toga kako će se razvijati situacija sa inflacijom, inflatornim očekivanjima, rastom kredita, novčanom masom i agregatnom tražnjom„, rekao je Zabotkin u razgovoru za YouTube kanal Private Talks.

Komersant prenosi i ocenu Zabotkina da će glavni faktor pri odlučivanju o promeni ključne stope biti održivost usporavanja inflacije, koja se u velikoj meri ubrzala u drugoj polovini 2023. godine.

„U ovom trenutku, stopa rasta u decembru i januaru je blago opala u odnosu na septembar, oktobar, novembar, ali su inflaciona očekivanja i dalje visoka – pa čak i porasla u nekim pokazateljima na kraju prošle godine“, upozorio je Zabotkin.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...