Uprkos finansijskim pokazateljima, raste vrednost akcija irske avio-kompanije

Ryanair u gubitku 273 miliona evra u prvom poslovnom kvartalu 2021. godine

BerzaNovacSvetVesti

26.7.2021 12:04 Autor: Marko Miladinović 1

Ryanair u gubitku 273 miliona evra u prvom poslovnom kvartalu 2021. godine Ryanair u gubitku 273 miliona evra u prvom poslovnom kvartalu 2021. godine
Niskotarifna avio-kompanija Ryanair saopštila je da je u periodu april-jun 2021. godine, odnosno u prvom kvartalu svoje fiskalne godine, zabeležila neto gubitak od 273... Ryanair u gubitku 273 miliona evra u prvom poslovnom kvartalu 2021. godine

Niskotarifna avio-kompanija Ryanair saopštila je da je u periodu april-jun 2021. godine, odnosno u prvom kvartalu svoje fiskalne godine, zabeležila neto gubitak od 273 miliona evra.

U uporednom tromesečju prošle godine, gubitak kompanije iznosio je 185 miliona evra.

Kako je saopšteno iz irskog avio-prevoznika, do povećanja gubitka je došlo zbog otkazivanja velikog broja letova tokom uskršnjih praznika, usled obnavljanja mera zaključavanja i opreza evropskih država u ublažavanju ograničenja putovanja, prenosi CNBC.

„Virus Covid-19 je nastavio da razara naše poslovanje“, naveo je izvršni direktor kompanije Ryanair, Majkl O’Liri (Michael O’Leary), dodajući da se kompanija i dalje suočava sa „izazovnim“ okruženjem i da bi fiskalnu godinu mogla da završi „između malog gubitka i nule“ zbog produžavanja ograničenja uzrokovanih pandemijom.

Istovremeno, operativni troškovi kompanije su porasli, pogoršavajući bilans stanja. Troškovi su na kraju juna 2021. godine bili za 116 procenata veći nego lani, uglavnom zbog poskupljenja avionskog goriva i povećanja cena aerodromskih i drugih usluga za letove.

Kretanje vrednosti akcija kompanije Ryanair na Londonskoj berzi u proteklih godinu dana/Izvor: Google-London Stock Exchange

Ipak, O’Liri očekuje da će u narednim nedeljama kompanija povećati prevoz putnika. „Očekujemo da će se promet povećati sa junskog nivoa od nešto više od pet miliona putnika na gotovo devet miliona u julu i preko deset miliona u avgustu, ako u Evropi ne bude daljih pogoršanja s korona virusom“, rekao je on.

Međutim, ove projekcije u velikoj meri zavise od razvoja pandemije i uspešnosti kampanja vakcinacije. Prema magazinu Our World in Data, u Evropskoj uniji je 46 odsto odrasle populacije u potpunosti vakcinisano protiv virusa Covida-19, a u Velikoj Britaniji 54,4 procenta.

Vrednost akcija kompanije Ryanair je porasla tokom poslednjih 12 meseci za 56,6 odsto, te je sada cena za pojedinačnu akciju 16,36 evra, odnosno za 5,88 evra viša u odnosu na isti period u 2020. godini. Ryanair je listiran na Londonskoj berzi. Tržišna kapitalizacija kompanije sa aktuelnom vrednošću akcija procenjuje se na 18,53 milijarde evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...