Medvedev pohvalio Bajdenovu odluku

SAD neće isporučivati Ukrajini rakete dugog dometa

SvetVesti

31.5.2022 15:22 Autor: Vladimir Jokanović 8

SAD neće isporučivati Ukrajini rakete dugog dometa SAD neće isporučivati Ukrajini rakete dugog dometa
Sjedinjene Američke Države neće snabdevati Ukrajinu raketama koje mogu da dobace do Rusije, izjavio je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) povodom zahteva Kijeva... SAD neće isporučivati Ukrajini rakete dugog dometa

Sjedinjene Američke Države neće snabdevati Ukrajinu raketama koje mogu da dobace do Rusije, izjavio je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) povodom zahteva Kijeva da im isporuči raketne sisteme dugog dometa MLRS.

„Nećemo u Ukrajinu slati raketne sisteme koji mogu da pogode Rusiju“, rekao je Bajden, prenosi Guardian. Američki MLRS proizvodi se u nekoliko verzija i koristi različitu municiju. Sistemi dugog dometa ispaljuju rakete na udaljenost 185 milja (298 kilometara).

Sistem MLRS takođe koristi projektile dometa 20 do 40 milja (32 do 64 kilometra), a neimenovani američki zvaničnik objasnio je da je Bela kuća voljna da obezbedi MLRS za ukrajinsku vojsku, ali ne sa raketama dugog dometa.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev ocenio je Bajdenovu odluku kao „razumnu“ i upozorio da bi, ukoliko bi bili pogođeni ruski gradovi, ruske snage „udarile u središte ovih zločinačkih odluka“. Ukrajinskoj vojsci MLRS sistemi potrebni su da bi pokušali da odbiju snažnu rusku ofanzivu u Donbasu.

Ruska vatrena moć sprečava ukrajinske snage da se okupe za kontranapad, navode analitičari, dodajući da bi MLRS mogao da pomogne Kijevu za „ometanje aktivnosti u neprijateljskoj pozadini“. Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je prošle nedelje da je spremna da uzvrati udarac i da im je „potreban MLRS“ odmah.

  • SNEZANA

    31.5.2022 #1 Author

    Rat treba sto pre da prestane

    Odgovori

  • TATJANA

    31.5.2022 #3 Author

    Nadamo se skorim pregovorima

    Odgovori

  • MARKO7

    31.5.2022 #4 Author

    Valjda ce uskoro biti nekih pregovora oko samog stanja u svetu.

    Odgovori

  • Milovan94

    31.5.2022 #5 Author

    Dosta su im već isporučili

    Odgovori

  • DANIJELA

    31.5.2022 #6 Author

    Svi navijamo na okoncanje sukoba a ne pojacavanja Ukrajine naoruzanjem.

    Odgovori

  • kaćica

    31.5.2022 #7 Author

    Cudi me za njih,mirni neki ljudi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    31.5.2022 #8 Author

    Slanjem takvih raketa bi zvanicno znacilo da je rat poceo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...