Nove sankcije američkog Ministarstva trgovine

SAD pooštrile izvoznu kontrolu Rusije i Irana

SvetVesti

19.4.2024 12:07 Autor: Vladimir Jokanović 5

SAD pooštrile izvoznu kontrolu Rusije i Irana SAD pooštrile izvoznu kontrolu Rusije i Irana
Ministarstvo trgovine SAD uvelo je nove restrikcije na izvoz u Rusiju, Belorusiju i Iran. Američko ministarstvo proširilo je spisak roba, za izvoz i reizvoz... SAD pooštrile izvoznu kontrolu Rusije i Irana

Ministarstvo trgovine SAD uvelo je nove restrikcije na izvoz u Rusiju, Belorusiju i Iran. Američko ministarstvo proširilo je spisak roba, za izvoz i reizvoz u Iran, za koje je potrebna dozvola. Restrikcije se odnose na glodalice, kuglične ležajeve, električne utikače i utičnice za napon do 1000 V, navodi se u dokumentu na sajtu Federalnog registra.

Prema dokumentu, ova ograničenja su povezana sa sankcijama SAD prema Iranu, koje su uvedene zbog napada na Izrael. Restrikcije u vezi sa Rusijom i Belorusijom Ministarstvo finansija SAD je objasnilo podrškom koju Iran pruža Rusiji i specijalnim operacijama na Ukrajini, prenosi Komersant.

Nedavno je Uprava za kontrolu stranih imovinskih sredstava Ministarstva finansija SAD uvela sankcije za 16 fizičkih lica i dve organizacije povezane sa proizvodnjom i testiranjem bespilotnih letelica Irana, kao i iranskog proizvođača automobila Bahman Group i tri njegove ćerke firme.

O uvođenju sankcija zbog napada Irana na Izrael takođe se izveštava u saopštenju predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) na sajtu Bele kuće. „Sankcije su usmerene protiv lidera i organizacija povezanih sa Korpusom čuvara islamske revolucije, Ministarstvom odbrane Irana, kao i iranskim vladinim programom raketa i bespilotnih letelica koji je doprineo ovom drskom napadu“, navodi se u saopštenju predsednika SAD.

Sankcije su uvedene u vezi sa napadom Irana stotinama bespilotnih letelica i raketa na teritoriju Izraela u noći 14. aprila. Napad je izveden kao odgovor na izraelski napad na konzulat u Damasku 1. aprila, u kojem su poginula dva iranska generala i pet oficira. Proširenje sankcija protiv Irana takođe je najavila Evropska unija, a restrikcije će se odnositi na proizvodnju bespilotnih letelica i raketa.

Prema izveštajima medija, Izrael je u petak 19. aprila u jutarnjim časovima izveo napad na Iran, a tom prilikom Iran je aktivirao sisteme protivvazdušne odbrane i pucao na nekoliko neidentifikovanih malih letećih objekata u blizini gradova Isfahan i Tabriz.

Tagovi
SAD SVET VESTI
  • LENA

    19.4.2024 #1 Author

    Ovo pokazuje kako SAD čvrsto stoje u svojoj politici prema Rusiji, Belorusiji i Iranu. Nove restrikcije na izvoz signaliziraju odlučnost da se ograniče potencijalne vojne aktivnosti ili podrška koje ove zemlje pružaju, a to može imati značajne posledice na trgovinske odnose i geopolitičku situaciju.

    Odgovori

  • LENA

    19.4.2024 #3 Author

    Važno je pratiti dalji razvoj situacije i moguće posledice ovih sankcija.

    Odgovori

  • FILIP07

    20.4.2024 #4 Author

    Good to know !

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.4.2024 #5 Author

    Amerika sa dirigentskom palicom kao i uvek…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...