Tel Aviv za sada nije zvanično preuzeo odgovornost

Izrael dronovima napao Iran

Svet

19.4.2024 08:53 Autor: Vladimir Jokanović 3

Izrael dronovima napao Iran Izrael dronovima napao Iran
Iran je aktivirao sisteme protivvazdušne odbrane i pucao na nekoliko neidentifikovanih malih letećih objekata u ranim jutarnjim časovima u petak, javila je tamošnja državna... Izrael dronovima napao Iran

Iran je aktivirao sisteme protivvazdušne odbrane i pucao na nekoliko neidentifikovanih malih letećih objekata u ranim jutarnjim časovima u petak, javila je tamošnja državna televizija, usled strahova da Izrael preduzima osvetničke mere zbog prošlonedeljnog iranskog napada dronovima na Izrael.

Prema ranijim izveštajima iz Irana eksplozije su se navodno čule u blizini gradova Isfahan, u centralnom delu Irana, i Tabriza na severozapadu, prema agenciji Tasnim, koja je bliska elitnoj Revolucionarnoj gardi Irana. Isfahan je domaćin glavnoj bazi iranske vojske, prenosi Financial Times.

Agencija Tasnim izvestila je da su vojna vazduhoplovna baza i nuklearne instalacije u Isfahanu bile bezbedne i odbacio izveštaje o bilo kakvom napadu iz inostranstva. Visoki vojni zvaničnik u Isfahanu je rekao da je protivvazdušna odbrana pucala na neidentifikovane objekte i da nije bilo štete, prema Tasnimu.

Istovremeno, ruski TASS, koji se poziva na Tansim i agenciju IRNA, navodi da nije bilo raketnih udara na teritoriju zemlje, kao i da nisu aktivirane snage protivraketne odbrane i da su na nebu iznad Isfana oborena tri drona.

Još nema informacija o tome šta je bila meta napada, niti da li je bilo žrtava, a civilni letovi iznad Isfahana, Širaza i Teherana su obustavljeni. Izrael se za sada nije zvanično oglasio povodom napada. Cene nafte su naglo porasle nakon vesti o izraelskom napadu, za oko četiri odsto, ali su se tokom jutra vratile na nivo poskupljenja za oko 1,5 odsto.

Iran je u subotu izveo masovni napad bespilotnim letelicama i raketama u kojem nije bilo žrtava, prvi put direktno napadajući izraelsku teritoriju. Bio je to odgovor Teherana na napad Izraela na iransku ambasadu u Damasku 1. aprila kada je poginulo 12 osoba. Među ubijenima bio je i Mohamed Reza Zahedi, jedan od istaknutih generala iranske Revolucionarne garde.

Tagovi
CENE NAFTA SVET

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...