Opasna eskalacija rata na Bliskom istoku

Očekuje se odgovor Izraela na iranski napad

Svet

15.4.2024 11:32 Autor: Vladimir Jokanović 4

Očekuje se odgovor Izraela na iranski napad Očekuje se odgovor Izraela na iranski napad
Izrael je na napetom sastanku Saveta bezbednosti UN u nedelju uveče zatražio nove sankcije protiv Teherana nakon napada Irana na Izrael. Izraelski ambasador u... Očekuje se odgovor Izraela na iranski napad

Izrael je na napetom sastanku Saveta bezbednosti UN u nedelju uveče zatražio nove sankcije protiv Teherana nakon napada Irana na Izrael. Izraelski ambasador u UN Gilad Erdan, pozvao je Savet da „uvede sve moguće sankcije Iranu pre nego što bude kasno“ i „osudi Iran zbog njegovog terorizma“.

Iran je u subotu lansirao masovni napad bespilotnim letelicama i raketama u kojem nije bilo žrtava, prvi put direktno napadajući izraelsku teritoriju. Bio je to odgovor Teherana na napad Izraela na iransku ambasadu u Damasku 1. aprila kada je poginulo sedam osoba. Među ubijenima bio je i Mohamed Reza Zahedi, jedan od istaknutih generala iranske Revolucionarne garde.

Iranski ambasador u UN Amir Said Iravani odgovorio je na zahtev Izraela u UN, navodeći da Islamska Republika koristi svoje „pravo na samoodbranu“ i da „nije imala izbora“ osim da deluje. Istakao je da njegova zemlja „ne traži eskalaciju ili rat“, ali će odgovoriti na svaku „pretnju ili agresiju“, prenosi Guardian. Teheran je saopštio da smatra da je izvršena odmazda za vazdušni udar na ambasadu u Damasku i da ne planira dalje napade na izrael.

Generalni sekretar UN António Gutereš pozvao je članice da ne eskaliraju tenzije daljim odmazdama protiv Irana. „Vreme je da se povučemo s ivice“, rekao je Gutereš. „Ni region ni svet ne mogu da podnesu još rata.“

Izrael je tih u vezi sa sledećim koracima protiv Irana, a jedan zvaničnik je navodno rekao da je ratni kabinet zasedao bez donošenja odluke o sledećim koracima. Ratni kabinet se sastao kasno u nedelju da razgovara o mogućem odgovoru, ali je izraelski zvaničnik upućen u razgovore rekao za AP da odluka još nije doneta. „Napravićemo regionalnu koaliciju i naplatiti cenu Iranu, na način i u vreme koje nam odgovara“, rekao je ključni član Ratnog kabineta, Beni Ganc.

Foto: Beta/AP

Reuters je izvestio da postoji mogući raskol u kabinetu oko vremena i obima izraelskog odgovora, prema zvaničnicima. Petočlani kabinet, u kojem premijer Benjamin Netanjahu, ministar odbrane Jov Galant i ministar kabineta Beni Ganc koji ima odlučujuće ovlašćenje, ponovo zaseda u ponedeljak.

Turski, jordanski i irački zvaničnici tvrde da je Iran dao obaveštenje nekoliko dana pre svog napada dronom i raketama na Izrael, ali američki zvaničnici osporavaju tu tvrdnju i navode da je Teheran ciljao da prouzrokuje znatnu štetu. Ipak, američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) poručio je da SAD neće učestvovati u ofanzivnim akcijama protiv Irana.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahian rekao je u nedelju da je Iran obavestio susedne zemlja i SAD 72 pre pokretanja napada na Izrael, ali je jedan visoki zvaničnik administracije američkog predsednika demantovao je Amirabdolahianovu izjavu.

Oko 99 odsto iranskih dronova i krstarećih raketa lansiranih u subotu uveče navodno je oboreno i presretnuto, što je prema oceni američkih zvaničnika potvdra izraelske vojne superiornosti u odnosu na Iran. Američki avioni i brodovi oborili su više od 80 dronova i najmanje šest balistički projektila koje je Iran lansirao na teritoriju Izraela.

Francuska tvrdi da je izvela misije presretanja letelica tokom napada Irana na Izrael, prema rečima ministra spoljnih poslova Stefana Sežurnua (Stephaneu Sejourneu). „Preuzeli smo svoje odgovornosti… izveli smo misije presretanja“, rekao je on lokalnim medijima u nedelju, ali nije govorio o detaljima. Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je u ponedeljak Izrael na uzdržanost od dalje eskalacije sukoba.

Kina i Rusija reagovale su na napade. Peking je pozvao na uzdržanost, nazivajući napad „poslednjom posledicom konflikta u Gazi“, dok je Moskva izrazila „ekstremnu zabrinutost“. Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja optužio je zapadne zemlje da su odbijanjem da osude prethodni izraelski napad na ambasadu Irana, doprinele recipročnom odgovoru Irana. Rusija je prvo pozvala Izrael da se uzdrži od dalje eskalacije, a Kremlj je u ponedeljak pozvao sve strane na uzdržanost.

  • PAVLE-2005

    15.4.2024 #1 Author

    Biće kako im Bajden naredi

    Odgovori

  • AJA

    15.4.2024 #2 Author

    Ozbiljno slozena situacija.

    Odgovori

  • ELLA

    16.4.2024 #3 Author

    I dalje ljudi ginu zarad nekih interesa mocnika

    Odgovori

  • Nata

    21.4.2024 #4 Author

    Nadam se da ce se uskoro smiriti situacija. Ovo je tuga sta se desava u svetu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...