Pod optužbom da iskorišćavaju prislini rad Ujgura

SAD zabranile uvoz od tri kineske firme iz Sinđana

SvetVesti

12.6.2024 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SAD zabranile uvoz od tri kineske firme iz Sinđana SAD zabranile uvoz od tri kineske firme iz Sinđana
SAD su dodale još tri kompanije na listu koja zabranjuje uvoz od firmi navodno povezanih sa prisilnim radom Ujgura u Kini, prema saopštenju američke... SAD zabranile uvoz od tri kineske firme iz Sinđana

SAD su dodale još tri kompanije na listu koja zabranjuje uvoz od firmi navodno povezanih sa prisilnim radom Ujgura u Kini, prema saopštenju američke vlade objavljenom u utorak.

Najnovije mete uključuju proizvođača cipela Dongguan Oasis Shoes Co, proizvođača elektrolitičkog aluminijuma Xinjiang Shenhuo Coal and Electricity Co i prerađivača hrane Shandong Meijia Group Co, poznatog i kao Rizhao Meijia Group, navedeno je u obaveštenju Ministarstva za unutrašnju bezbednost SAD (DHS), prenosi Reuters.

„Ovim akcijama DHS povećava svoj fokus na morske plodove, aluminijum i obuću, sektore koji igraju važnu ulogu u ekonomiji Sinđana i osigurava da proizvodi napravljeni prisilnim radom ne dospeju na američko tržište“, navelo je američko ministarstvo u zasebnoj izjavi.

Desetine kompanija su dodate na Listu entiteta prema Zakonu o sprečavanju prisilnog rada Ujgura, koja ograničava uvoz robe povezan sa onim što američka vlada karakteriše kao tekući genocid nad manjinama u zapadnom kineskom regionu Sinđan.

Američki zvaničnici navode da su kineske vlasti uspostavile radne kampove za Ujgure i druge muslimanske manjinske grupe u Sinđanu, dok Peking negira bilo kakve zloupotrebe.

Upitan za komentar o najnovijem potezu SAD, portparol kineske ambasade Liu Pengyu nazvao je optužbe o prisilnom radu u Sinđanu „ništa drugo do očigledne laži koju propagiraju anti-kineske snage i alat za destabilizaciju Sinđana i obuzdavanje kineskog razvoja“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.