Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović za Biznis.rs o reformi inspekcija

Samo na republičkom nivou nedostaje bar 1.000 inspektora

IntervjuSrbijaU fokusuVesti

27.7.2021 09:13 Autor: Gordana Bulatović 0

Samo na republičkom nivou nedostaje bar 1.000 inspektora Samo na republičkom nivou nedostaje bar 1.000 inspektora
„Nisam u potpunosti zadovoljna tempom realizacije plana za reformu inspekcija. Pored toga, inspektora mora biti više, samo na republičkom nivou ih nedostaje bar hiljadu“,... Samo na republičkom nivou nedostaje bar 1.000 inspektora

Nisam u potpunosti zadovoljna tempom realizacije plana za reformu inspekcija. Pored toga, inspektora mora biti više, samo na republičkom nivou ih nedostaje bar hiljadu“, kaže u razgovoru za portal Biznis.rs ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Srbija ima, podseća ministarka Obradović, oko 4.200 inspektora raspoređenih u dva nivoa. Republički nivo koji broji nešto manje od 2.000 inspektora, raspoređenih u čak 46 republičkih inspekcija i oko 2.200 inspektora na lokalnom, odnosno gradskom i opštinskom nivou.

„Srazmerno strukturi privrede i očekivanjima koje smo postavili pred inspekcije na republičkom niovou, projektovane potrebe su oko 3.200, dok je kod gradova i opština situacija dosta različita i u tom smislu je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu publikovao i standard dobre inspekcijske prakse na lokalu, koji daje indikatore za kalkulaciju broja inspektora spram karakteristika opštine ili grada. Sigurno je da i na tom nivou nedostaje priličan broj inspektora“, konstatuje ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Realizacija Akcionog plana za reformu inspekcija ne ide onim planom koji bi se mogao nazvati „zadovoljavajućim“, priznaje ministarka Obradović.

„Inspektori su tokom pandemije, pored lekara, prva linija u sistemu obezbeđenja normalnog funkcionisanja društva u celini kroz obezbeđenje primene propisanih mera. Posmatrajući objektivno, Srbija je upravo zbog efikasnog sistema primene propisanih mera bila pošteđena totalnog zatvaranja kakvo smo viđali u zemljama EU. Na taj način omogućen je maksimalan moguć poslovni ambijent i izbalansiran društveni život. Na žalost, iz razloga upravo preopterećenosti inspekcijskog sistema, na određeni rok, pomerene su određene aktivnosti predviđene planom reforme. Planirali smo bržu digitalizaciju, bolju dinamiku popunjavanja nedostajućih kapaciteta inspekcija, ukrupnjavanje inspekcija u inspektorate, kao i rešavanje statusnih pitanja inspektora. To je nešto na čemu ćemo dalje raditi i o čemu sam razgovarala sa predstavnicima Mreže inspektora Srbije. Razmišljamo o mogućnostima da se revidira postojeći ili čak donese novi akcioni plan za reformu inspekcija“, naglašava Obradović.

Jedna od primedbi koja se čula od strane inspektora je da oni nemaju adekvatan status u sistemu državne uprave.

„Inspektori su jedini kontakt države sa njenom privredom i građanima van institucija sistema. Drugim rečima, inspektori su svakodnevno u gostima kod privrede i građana, radeći zajednički s njima na obezbeđenju javnog interesa, kroz stalno poboljšanje primene propisa i standarda u gotovo svim sferama života. Njihova uloga se poslednjih godina takođe značajno promenila. Od nekada represivnog, stvoren je preventivno edukativni model inspekcija, koji je partnerski okrenut ka ‘dobroj privredi’ i građanima“, navodi ministarka Obradović.

Shodno ulozi koju imaju, dodaje ona, inspektori zaslužuju adekvatan status unutar sistema državnih službenika.

„I to je bila jedna od tema nedavnih razgovora sa predstavnicima Mreže inspektora Srbije, jer smo svesni da u pojedinim ministarstvima nije došlo do rešavanja ovih pitanja. Ima i drugih statusnih pitanja koja treba rešiti i Ministarstvo je spremno da pojača aktivnosti na tom polju“, zaključuje ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović.

  • Milena

    27.9.2021 #1 Author

    Srbiji nedostaje da ti inspektori rade svoj posao onako kako treba. A nedostaje joj još mnogo toga. Recimo, skoro sam čitala kako je u poslednje vreme veoma popularno zanimanje sudskog prevodioca. Da nemam prijateljicu koja se time bavi, ne bih mogla da se setim i jednog drugog. Možda ih zaista i nema dovoljno.
    Svašta nama nedostaje. Recimo, kod mene u zgradi nedostaje upravnik. K’o bajagi ga imamo, al’ ništa ne radi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...