Potez koji će doprineti boljim rezultatima

Sandoz se izdvaja iz Novartisa

EUNovacVesti

26.8.2022 09:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Sandoz se izdvaja iz Novartisa Sandoz se izdvaja iz Novartisa
Farmaceutski koncern Novartis, pod čijim je okriljem osim Sandoza i slovenački Lek, saopštio je da planira da izdvoji Sandoz u posebno samostalno preduzeće. Kako... Sandoz se izdvaja iz Novartisa

Farmaceutski koncern Novartis, pod čijim je okriljem osim Sandoza i slovenački Lek, saopštio je da planira da izdvoji Sandoz u posebno samostalno preduzeće.

Kako su objasnili, cilj je da se fokusiraju na Novartis kako bi stvorili najveću evropsku kompaniju za generičke lekove. Očekuje se da će posao biti završen u drugoj polovini naredne godine, piše Seebiz.

Novartis je već u novembru prošle godine najavio da kreće u stratešku reviziju Sandozove jedinice. To je uključivalo ispitivanje svih opcija, od nastavka saradnje do razdvajanja.

„U našem strateškom pregledu ispitali smo sve opcije za Sandoz i utvrdili da je razdvajanje kompanija u najboljem interesu akcionara“, rekao je predsednik Novartisa Jerg Rajnhard (Joerg Reinhardt). Kako je naveo, izdvajanje bi omogućilo akcionarima da iskoriste potencijalne buduće uspehe fokusiranijeg Novartisa i samostalnog Sandoza.

Sandozovim izdvajanjem u Novartisu žele stvoriti vodeću evropsku kompaniju za generičke lekove i vodeću svetsku na području sličnih bioloških lekova.

Trenutno se planira sedište samostalnog Sandoza u Švajcarskoj i uz listiranje na SIX berzi. Sandoz je prošle godine ostvario 9,6 milijardi dolara prihoda i prisutan je na više od 100 tržišta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...