Prvi put posle dugo vremena I uprkos 142 miliona dolara potrošenih na lobiranje

Velike farmaceutske kompanije pred porazom u Kongresu SAD

SvetU fokusuVesti

12.8.2022 14:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Velike farmaceutske kompanije pred porazom u Kongresu SAD Velike farmaceutske kompanije pred porazom u Kongresu SAD
Velike farmaceutske kompanije su ove godine potrošile više od bilo koje druge industrije na lobiranje u američkom Kongresu i federalnim agencijama. Kako prenosi Reuters,... Velike farmaceutske kompanije pred porazom u Kongresu SAD

Velike farmaceutske kompanije su ove godine potrošile više od bilo koje druge industrije na lobiranje u američkom Kongresu i federalnim agencijama. Kako prenosi Reuters, one su uprkos tome na putu svog velikog poraza, prvog posle puno vremena, jer nisu uspele da zaustave predlog zakona koji dozvoljava vladi da pregovara o cenama odabranih lekova.

Iako je farmaceutska industrija potrošila najmanje 142 miliona dolara na lobiranje u SAD, zakon vredan 430 milijardi dolara za promenu klimatskih, zdravstvenih i poreskih politika uklonio je svoju najveću prepreku prošle nedelje kada su ga demokratski poslanici usvojili u Senatu.

Očekuje se da će ga usvojiti i Predstavnički dom američkog Kongresa, dozvoljavajući predsedniku Džou Bajdenu (Joe Biden) da ga i zvanično potvrdi svojim potpisom.

Njegovo usvajanje predstavljalo bi redak zakonodavni poraz za farmaceutsku industriju i postavilo bi novi presedan za suzbijanje cena medikamenata na najunosnijem svetskom tržištu lekova.

Ovo je veliki prvi korak napred, rekla je za Reuters demokratska senatorka Peti Marej (Patty Murray), predsednica komiteta za zdravstvo pri Senatu. “Ovo je prvi put da smo u mogućnosti da napravimo ovakav korak ka snižavanju cena farmaceutskih proizvoda, što će nam omogućiti da kasnije učinimo i više”, izjavila je senatorka.

Stručnjaci za zdravstvenu politiku kažu da zakon odražava slabljenje uticaja farmaceutske industrije na Demokratsku stranku i da njen glavni argument protiv pregovora o cenama — da guši inovacije — više nije ubedljiv za javnost.

Anketa Kaiser Family Foundation u oktobru pokazala je da 83 odsto Amerikanaca, uključujući 95 odsto demokrata i 71 odsto republikanaca, želi da savezni zdravstveni plan Medicare za starije osobe dobije zakonodavno ovlašćenje za pregovora o cenama pojedinih lekova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...