usmeravanje ekstra prihoda od prodaje lekova protiv korona virusa u nove investicije

Pfizer preuzima još jednu farmaceutsku kompaniju za 5,4 milijarde dolara

BerzaNovacSvetVesti

9.8.2022 10:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pfizer preuzima još jednu farmaceutsku kompaniju za 5,4 milijarde dolara Pfizer preuzima još jednu farmaceutsku kompaniju za 5,4 milijarde dolara
Kompanija Pfizer je pristala da plati 5,4 milijarde dolara u gotovini za preuzimanje proizvođača lekova za bolest srpastih ćelija Global Blood Therapeutics (GBT), jer... Pfizer preuzima još jednu farmaceutsku kompaniju za 5,4 milijarde dolara

Kompanija Pfizer je pristala da plati 5,4 milijarde dolara u gotovini za preuzimanje proizvođača lekova za bolest srpastih ćelija Global Blood Therapeutics (GBT), jer želi da iskoristi rast prihoda od prodaje vakcine protiv korona virusa za ulaganje u nove farmaceutske pravce.

Pfizer će platiti 68,50 dolara po akciji GBT, što predstavlja premiju od 7,3 odsto u odnosu na cenu na zatvaranju Wall Streeta na kraju prošle nedelje i gotovo 43 odsto u odnosu na zaključenu cenu od četvrtka nakon što je Bloomberg objavio da je GBT privukao interesovanje za preuzimanje.

Prihod kompanije Pfizer u 2021. godini od 81,3 milijarde dolara bio je skoro dvostruko veći u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući prodaji vakcine protiv virusa Covid-19. Posle lansiranja pilule protiv korona virusa Paxlovid, očekuje se da će Pfizer ove godine ostvariti prihod od oko 100 milijardi dolara, ali se takođe veruje da će prodaja oba proizvoda opasti u budućnosti.

Pfizer je bio u potrazi za akvizicijama koje bi mogle doneti milijarde godišnje prodaje do kraja decenije.

“Preduzeli smo strategiju diverzifikacije u našim poslovima spajanja i preuzimanja“, rekao je u intervjuu Amir Malik (Aamir Malik) Pfizerov direktor akvizicija. On je rekao da je kompanija fokusirana na poboljšanje rasta u drugoj polovini decenije, a ne na velike poslove koji stvaraju vrednost kroz smanjenje troškova. “Mislimo da postoje mogućnosti u svim terapijskim oblastima u kojima smo aktivni“, rekao je Malik, napominjući da je kompanija “agnostična” po pitanju obima tih budućih biznisa, prenosi Reuters.

U maju, Pfizer je sklopio ugovor od 11,6 milijardi dolara za proizvođača lekova protiv migrene Biohaven Pharmaceutical Holding, a nedavno je potvrdio i ugovor vredan 6,7 milijardi dolara za kupovinu Arena Pharmaceuticals.

Kupovinom kompanije Global Blood Therapeutics, Pfizer dodaje u svoj portfolio lek za lečenje bolesti srpastih ćelija Okbrita, koji je odobren 2019. godine i očekuje se da će ove godine dostići 260 miliona dolara prodaje, ali takođe očekuje da će ti rezultati rasti do tri milijarde dolara godišnje, zajedno s još dva preuzeta leka iz novokupljene kompanije.

Bolest srpastih ćelija je nasledni poremećaj krvi koji pogađa oko 70.000 do 100.000 ljudi samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vrednost akcija kompanije GBT porasle su za 4,5 odsto nakon objave ugovora u ponedeljak, dok akcije Pfizera nisu zabeležile značajniji pomak.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...