problemi u energetskom sektoru bi se prelili na čitav kontinent

Sankcije protiv Rusije nanele bi štetu svima

AnalizaEUSvetU fokusuVesti

9.2.2022 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Sankcije protiv Rusije nanele bi štetu svima Sankcije protiv Rusije nanele bi štetu svima
Rusija, ali i Evropska unija i Ukrajina pretrpele bi teške ekonomske posledice u slučaju sankcija zapada protiv Moskve, ocenjuje Bečki ekonomski institut (The Vienna... Sankcije protiv Rusije nanele bi štetu svima

Rusija, ali i Evropska unija i Ukrajina pretrpele bi teške ekonomske posledice u slučaju sankcija zapada protiv Moskve, ocenjuje Bečki ekonomski institut (The Vienna Institute for International Economic Studies).

Ukoliko bi se Rusija odlučila na vojnu akciju postoje dva scenarija, smatraju eksperti.

Najizgledniji scenario je ograničena vojna intervencija Rusije u Ukrajini sa ciljanim napadima na vojnu i ekonomsku strukturu ili na Dombas.

Drugi scenario, a to je potpuna invazija Ukrajine, bio bi za sve strane razarajući i zbog toga se, prema Bečkom institutu, može isključiti.

Ukazuju da bi se u prvom scenariju Rusija suočila sa ograničenom reakcijom u vidu sankcija, dok bi invazija vodila ka težim sankcijama Zapada.

Rusija se velikim rezervama valuta i odvajanjem od dolara delimično zaštitila protiv novih sankcija, ukazuje se u analizi, uz zapažanje da bi posledice ograničenih sankcija na rusku privredu i valutu bile pregledne.

Međutim Rusija je ranjiva u vezi sa smanjenjema cene ili obima izvoza gasa i nafte, konstatuje Bečki institut.

Nuklearna opcija, to jest ograničenje trgovine energentima između Rusije i EU, kažu, imalo bi značajne negativne posledice po obe strane i zbog toga nije poželjna varijanta.

Oštrim sankcijama protiv Rusije u sektoru energije EU bi nanela veliku štetu i sopstvenoj privredi, a takođe, finansijske sankcije protiv Rusije pogodile bi velike banke, među kojima su i evropske banke, zaključuje Bečki ekonomski institut.

  • DEKSI

    12.3.2022 #1 Author

    A ostali ne prestaju sa sankcijama…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    14.3.2022 #2 Author

    Sankcijama protiv Rusije Evropa je sama sebi uvela sankcije.

    Odgovori

  • GINKO

    29.5.2022 #3 Author

    Sankcije i od nas krece rat, pali se dugme i kraj sveta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...