Planovi novog gradonačelnika Beograda

Šapić će tražiti od države da se BAS oduzme od privatnika

SrbijaVesti

29.6.2022 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Šapić će tražiti od države da se BAS oduzme od privatnika Šapić će tražiti od države da se BAS oduzme od privatnika
Radnici glavne autobuske stanice u Beogradu strahuju za svoju budućnost. Kažu da ih je na to, između ostalih problema – navela i izjava gradonačelnika... Šapić će tražiti od države da se BAS oduzme od privatnika

Radnici glavne autobuske stanice u Beogradu strahuju za svoju budućnost. Kažu da ih je na to, između ostalih problema – navela i izjava gradonačelnika Aleksandra Šapića koji je rekao da će tražiti od države da se ta stanica oduzme od privatnika i preda Gradu Beogradu. Zaposleni tvrde da navedeno nije tačno, jer BAS pripada grupi velikih preduzeća, sa statusom Akcionarskog društva i nema status privatnog.

Dva dana nakon preuzimanja funkcije gradonačelnika Beograda, Aleksandar Šapić je počeo da najavljuje šta će prvo da radi. Na toj listi – našla se i glavna autobuska stanica u Beogradu, piše list Danas.

„Ja ću za par dana dati predlog Vladi Republike Srbije da oduzmemo autobusku stanicu toj privatnoj kompaniji BAS koja nije izgradila, čekamo tri godine. Znači da je oduzmemo, da Grad to preuzme na sebe, da mi završimo te radove, pa ćemo da vidimo ko će njome da upravlja“, rekao je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, 22. juna.

Dok se ne odluči ko će da upravlja stanicom, radnici gradonačelniku poručuju da niko ne može da je oduzme i preda gradu.

„Naš novi gradonačelnik, gospodin Aleksandar Šapić trebalo bi da zna da mi nismo apsolutno privatno preduzeće, da grad ima 30 odsto akcija u našem fondu, da PIO fond ima 10 odsto, da su ostalo akcionari – tj. radnici BAS-a, tako da mi nemamo apsolutnog vlasnika i mi nismo definitivno privatno preduzeće“, objašnjava Slobodan Kovrlija, predsednik Nezavisnog sindikata BAS a.d.

Beogradska autobuska stanica broji oko 700 radnika. Sa izgradnjom Beograda na vodi, počeli su i planovi o njenom premeštanju na Novi Beograd. Radovi su počeli 2018. godine, ali im se i dalje ne nazire kraj.

Zaposleni kažu da se nalaze u pat poziciji, jer od nadležnih iz preduzeća i Grada ne dobijaju informaciju kada će posao biti završen. To, kažu, nisu čuli ni od novog gradonačelnika, kom su se, kako tvrde, obratili, ali odgovor još nisu dobili.

„Da li radnici prelaze na tu novu stanicu koju gospodin Šapić planira da preuzme, da li smo mi u bilo kakvim planovima – socijalni program ili bilo šta drugo – to nigde u toj informaciji nismo mogli da čujemo, sem da će nam oduzeti. Ne znam kakav je to izraz ‘oduzimati nešto’ čiji je grad Beograd već delom vlasnik“, navodi Kovrlija.

„Prihodi BAS-a su smanjeni, plate su smanjene na 65 odsto, mada putnika sada ima sve više i više. Poboljšava se situacija sa te strane, ali rukovodstvo ništa ne preduzima, ne povećavaju nam plate, mi radimo sa tim minimalnim zaradama, malo većim od minimalca i to je to“, kaže Nenad Ćurković, radnik BAS-a.

Rokovi probijani, stanica još nije gotova

Za izgradnju nove stanice, BAS je uzeo kredit od 12 miliona evra. Međutim, na pitanje zašto stanica i dalje nije završena, iako su nekoliko puta rokovi bili probijani, kao i šta će biti sa radnicima, odgovor nije stigao.

„Situacija je za radnike jako loša, pošto su radnici u neizvesnosti da li će ostati bez posla, Grad je isplatio BAS-u novac, obezbedio je tamo mesto gde će se izmestiti stanica i BAS je trebalo da bude investitor. E sad, gde su ti novci otišli“, dodaje Nenad Ćurković, radnik BAS-a.

 • MarijaS

  29.6.2022 #1 Author

  Ne bi bilo lose da se mnoge firme vrate u drzavno vlasnistvo…

  Odgovori

 • NATI29

  29.6.2022 #2 Author

  Ako ce da je zavrsena kao sto kaze i treba da bude u vlasnistvu drzave

  Odgovori

 • TATJANA

  30.6.2022 #3 Author

  Prica se o platama, o vlasnistvu a nista o razlogu zbog kojeg nije zavrsena stanica

  Odgovori

 • GOCA BG

  30.6.2022 #4 Author

  To znaci da je preuzimaju…

  Odgovori

 • kaćica

  30.6.2022 #5 Author

  Dobro je da je uzeo sve u svoje ruke.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...