Rijad pojačava diplomatske napore na Bliskom istoku

Saudijski ambasador u poseti Zapadnoj obali

SvetVesti

27.9.2023 14:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

Saudijski ambasador u poseti Zapadnoj obali Saudijski ambasador u poseti Zapadnoj obali
Novi ambasador Saudijske Arabije u Palestini prvi put je posetio okupiranu Zapadnu obalu, dok SAD ulažu posredničke napore u postizanju složenog dogovora koji bi... Saudijski ambasador u poseti Zapadnoj obali

Novi ambasador Saudijske Arabije u Palestini prvi put je posetio okupiranu Zapadnu obalu, dok SAD ulažu posredničke napore u postizanju složenog dogovora koji bi normalizovao veze Rijada sa Izraelom.

Pojavljivanje Najefa bin Bandara al Sudairija na Zapadnoj obali vremenski je koincidiralo sa prvim zvaničnim putovanjem izraelskog ministra u Saudijsku Arabiju, prenosi Financial Times. Ministar turizma Haim Kac doputovao je u Saudijsku Arabiju zbog učešća na konferenciji UN.

Dvostruke posete dogodile su se u trenutku kada američki i saudijski zvaničnici pokušavaju da pregovaraju o okviru sporazuma koji bi mogao da preoblikuje geopolitiku Bliskog istoka, pri čemu bi Rijad uspostavio veze sa Izraelom u zamenu za američke odbrambene garancije i podršku civilnom nuklearnom programu.

Kao deo svakog potencijalnog sporazuma, Saudijska Arabija je takođe nagovestila da očekuje da Izrael učini značajne ustupke Palestincima. Prošlog meseca imenovala je Sudairija za svog prvog nerezidencijalnog ambasadora za Palestinu.

Sudairi je tokom posete Zapadnoj obali, koju Palestinci smatraju srcem buduće države, koju Izrael drži pod okupacijom od 1967. godine, naglasio je da je palestinska stvar važna za saudijskog prestolonaslednika i de facto vladara Mohameda bin Salmana i ponovio podršku diplomatskom rešenju izraelsko-palestinskog sukoba.

Među najtežim pitanjima je da li bi izraelska desničarska vlada potpisala bilo kakve značajne ustupke Palestincima i da li će SAD dozvoliti Saudijskoj Arabiji da obogati uranijum za svoj navodni nuklearni program. Palestinci traže status punopravnog člana UN i prestanak širenja izaelskih naselja na Zapadnoj obali.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...