Cilj nije povećanje cena, već stabilizacija tržišta

Saudijska Arabija negira da će smanjenje proizvodnje izazvati nestašicu nafte na tržištu

SvetVesti

27.9.2023 09:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Saudijska Arabija negira da će smanjenje proizvodnje izazvati nestašicu nafte na tržištu Saudijska Arabija negira da će smanjenje proizvodnje izazvati nestašicu nafte na tržištu
Ministar za energetiku Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman demantovao je prognoze da strategija reza proizvodnje te zemlje vodi svet u manjak nafte već... Saudijska Arabija negira da će smanjenje proizvodnje izazvati nestašicu nafte na tržištu

Ministar za energetiku Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman demantovao je prognoze da strategija reza proizvodnje te zemlje vodi svet u manjak nafte već ove godine, piše Danas.

Kako prenosi magazin Nedelja, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na Reuters, govoreći na Svetskom naftnom kongresu u Kalgariju, on je rekao da nedavna smanjenja proizvodnje nemaju cilj povećanje cena, već stabilizaciju tržišta.

„Ne radi se o podizanju cene, već o donošenju ispravnih odluka kada imamo podatke,” rekao je princ Abdulaziz bin Salman, navodeći kao primere kontinuiranu neizvesnost oko potrošnje nafte u Kini, pad proizvodnje u Evropi, kao i tok inflacije i nivo kamatnih stopa u Severnoj Americi i Evropi. Odbacujući procene da će tržište sirove nafte imati veliki deficit u četvrtom tromesečju, on je ukazao da prognoze ponude i potražnje nisu uvek pouzdane.

On je ujedno kritikovao prognoze o deficitu ponude koje je objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA), tvrdeći da se ta agencija bavi politikom umesto analizom tržišta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...