odluka rusije stvorila pometnju

Rastu cene nafte na svetskim tržištima

Svet

23.9.2023 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rastu cene nafte na svetskim tržištima Rastu cene nafte na svetskim tržištima
Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 93,27 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište,... Rastu cene nafte na svetskim tržištima

Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 93,27 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosila 90,03 dolara, i u neznatnom je rastu.

Cena Brent je nafte je neznatno pala u odnosu na petak, kada je na međunarodnim tržištima otišla iznad 94 dolara zbog procene trgovaca da bi privremena ruska zabrana izvoza goriva mogla podstaći potražnju rafinerija i dodatno opteretiti tesno snabdevanje.

Tržišta je iznenadila objava Rusije da privremeno zabranjuje izvoz benzina i dizela kako bi osigurala snabdevanje domaćeg tržišta u vreme žetve i stabilizovala cene. Zabrana ne obuhvata Belorusiju, Kazahstan, Jermeniju i Kirgistan, a Moskva nije navela koliko će dugo biti na snazi, prenosi Mina.

Transneft je u petak obustavio isporuke dizela preko terminala Primorsk i Novorosijsk na Baltičkom i Crnom moru, objavila je novinska agencija Tass.

Zabrana će ponovo uneti neizvesnost u ionako tesno globalno snabdevanje derivatima i mogla bi prisiliti zemlje-uvoznice da potraže alternativne dobavljače i da se takmiče u ponuđenim cenama, objašnjava u belešci RBC.

Veleprodajne cene benzina pale su u petak na Međunarodnoj robnoj berzi u Sankt Petersburgu gotovo deset odsto, a dizela 7,5 odsto.

Ruska zabrana tek je potisnula u drugi plan bojazni da bi pooštreni uslovi finansiranja mogli zakočiti privredu i potražnju za naftom.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) zadržala je u sredu kamatne stope na važećem nivou, ali je potvrdila da bi ih do kraja godine mogla podići još četvrtinu postotnog boda.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak pojeftinio 81 cent, na 95,01 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET
  • MARA

    23.9.2023 #1 Author

    Kako li će biti kod nas

    Odgovori

  • BLIZANAC

    24.9.2023 #2 Author

    Ovo je tek početak velikog rasta naftnih derivata a samim tim i ostalih delatnosti poput cene transporta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...