Sredinom avgusta otpočeće pregovori s vladom

Savez samostalnih sindikata Srbije tražiće da minimalac bude 40.000 dinara

SrbijaVesti

28.7.2021 13:48 Autor: Marko Miladinović 1

Savez samostalnih sindikata Srbije tražiće da minimalac bude 40.000 dinara Savez samostalnih sindikata Srbije tražiće da minimalac bude 40.000 dinara
Član socijalno-ekonomskog saveta ispred Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković sa predstavnicima Samostalnog sindikata Čačka razgovarao je o predstojećim pregovorima u Vladi Srbije o... Savez samostalnih sindikata Srbije tražiće da minimalac bude 40.000 dinara

Član socijalno-ekonomskog saveta ispred Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković sa predstavnicima Samostalnog sindikata Čačka razgovarao je o predstojećim pregovorima u Vladi Srbije o povećanju minimalne zarade, kao i o potpisivanju kolektivnog ugovora u preduzeću Autoprevoz Čačak.

Kako je Vuković istakao za Tanjug, SSSS je otpočeo kampanju pod nazivom „Podigni minimalac“, a polazna osnova tog sindikata u pregovorima biće minimalac od 40.000 dinara.

„Sredinom avgusta otpočeće pregovori reprezentativnih sindikata, Unije poslodavaca i Vlade Republike Srbije oko iznosa minimalne zarade za 2022. godinu. Naš je stav da iznos minimalne zarade mora da se izjednači sa iznosom minimalne potrošačke korpe. Sam sadržaj minimalne potrošačke korpe ne može da omogući egzistenciju tročlane porodice. Žao nam je što prethodnih godina iznos minimalne zarade nije postignut dogovorom, već jednostranom odlukom vlade”, rekao je Vuković.

On je naveo da u proseku iznos potrošačke korpe raste za oko 1.000 dinara na godišnjem nivou, pa minimalna zarada mora biti u skladu sa iznosom minimalne potrošačke korpe u tom trenutku, ali i da je važno da se sa rastom minimalne zarade procentualno povećavaju i zarade zaposlenih u svim sektorima.

„Naša polazna osnova u pregovorima biće minimalac od 40.000 dinara. Takođe, mi imamo problem da se sa povećanjem minimalca smanjuju zarade ostalih zaposlenih, tako da pregovaramo sa vladom da se utvrde plate za svaki sektor, tako da u svakom preduzeću sa rastom minimalne zarade rastu i plate ostalih zaposlenih”, rekao je Vuković.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...