Priznanje potvrđuje da ove sredine pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima

Sedam gradova i opština iz Srbije dobilo regionalni sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju

SrbijaVesti

17.10.2022 16:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Sedam gradova i opština iz Srbije dobilo regionalni sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju Sedam gradova i opština iz Srbije dobilo regionalni sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju
Novi Sad, Čačak, Leskovac, Ruma, Bor, Stara Pazova i Pećinci uspešno su prošli kroz program sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi... Sedam gradova i opština iz Srbije dobilo regionalni sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju

Novi Sad, Čačak, Leskovac, Ruma, Bor, Stara Pazova i Pećinci uspešno su prošli kroz program sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) i zaslužili sertifikat koji kao pečat kvaliteta potvrđuje da građanima i privredi pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima.

Priznanja su im uručena danas na trodnevnoj regionalnoj konferenciji Core Days 2022: Partnerstvo za konkurentniji region, koja se održava u Dubrovniku.

“Sertifikate dodeljuje Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi, koja okuplja više od 20 partnerskih organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije, a na događaju je ozvaničeno i proširenje ove platforme. Regionalnoj mreži pristupile su partnerske organizacije iz Albanije i Kosova* i cilj je da u proces certifikacije do kraja 2023. uđe i njihovih 16 lokalnih samouprava”, navodi se u saopštenju NALED-a.

Konferencija Core Days 2022 se održava uz podršku Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ i okupila je predstavnike vlada, institucija zaduženih za unapređenje uslova poslovanja, lidere lokalnih samouprava, privrede i civilnog sektora, kako bi razgovarali o unapređenju saradnje i razmeni iskustava na sprovođenju ekonomskih reformi na nacionalnom i lokalnom nivou. Skup je otvorio bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić.

“Ekonomska saradnja između država na Balkanu je ključna za ekonomski razvoj, ali nažalost, ona zavisi od političkih odluka i mira ne samo unutar ovog regiona nego i na nivou Evrope i sveta. Sada vidimo jasno tu moć politike nad snagom ekonomije u ratu u Ukrajini koji, premda nije tema ovog skupa, može imati još dublji negativni uticaj na stabilnost i ekonomski razvoj ovog regiona i šire”, rekao je Mesić.

Foto: NALED

Sektorski menadžer GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga Peter Volf (Peter Wolf) posebno je istakao značaj proširenja Regionalne mreže, koja prerasta u svojevrsnu platformu za razmenu uspešnih reformskih rešenja i koja će poneti naziv Partnerstvo za konkurentniji region (CORE).

“Zajedno sa našim partnerima ostvarili smo još jednu uspešnu godinu saradnje na unapređenju uslova poslovanja u regionu. Želimo dobrodošlicu novim partnerskim organizacijama iz Albanije i Kosova*. Ove godine, kao rezultat zajedničkog rada, naša mreža je narasla i sada pokriva svih šest ekonomija Zapadnog Balkana”, rekao je Volf.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je značaj saradnje jer će povezivanje i veći nivo standardizacije usluga u regionu omogućiti bolje uslove za život i rad 20 miliona građana i 1.150.000 biznisa na ovim prostorima.

“Partnerstvo za konkurentniji region omogućiće da njegove članice nastave razmenu iskustava i uspeh u reformama, poput elektronskih građevinskih dozvola, eKatastra, elektronske registracije sezonskih radnika, unapređenja inspekcijskog nadzora, digitalne fiskalizacije. Partnerstvo će nam omogućiti i da već 2023. objavimo prvi regionalni izveštaj koji će na precizno meriti ekonomsku i političku stabilnost i rangirati ekonomije regiona prema kvalitetu života i uslova za poslovanje”, rekla je Jovanović.

Putem video poruke, učesnicima se obratio i evropski poslanik Franc Bogovič koji je poručio da su razumevanje, saradnja i partnerstvo ključ zajedničkog života, kreativnosti i razvoja u lokalnim zajednicama, regionima, državama kao i u EU.

„Ovo je posebno važno za koherentan regionalni razvoj i razvoj ruralnih područja. Ovi izazovi su takođe veliki u svim zemljama Zapadnog Balkana, gde se selo sve više prazni i iseljava. Najnoviji podaci i prognoze govore da će u periodu od 1989. do 2050. na području Zapadnog Balkana biti zabeležena najveća emigracija i pad stanovništva – BiH čak 29 odsto, Srbija čak 24, Hrvatska čak 22, pa i Albanija čak 18 odsto“, naglasio je Bogovič.

BFC SEE je jedinstveni program za merenje i unapređenje uslova poslovanja i investiranja na lokalnom nivou. Gradovima i opštinama pruža jasne smernice za kreiranje povoljnog poslovnog okruženja i uvođenje međunarodnih standarda efikasnosti i transparentnosti lokalne administracije u skladu sa principima dobre uprave. Za postojeću privredu i potencijalne investitore, činjenica da jedna lokalna samouprava poseduje ovaj sertifikat znači da u toj sredini mogu da računaju na stabilni i predvidljivi poslovni ambijent.

Kroz program sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) od 2012. je prošlo više od 100 gradova i opština iz Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Važeći sertifikat koji traje tri godine trenutno imaju 44 lokalne samouprave. Na konferenciji CoreDays 2022 u Dubrovniku certifikate je dobilo ukupno 30 lokalnih samouprava koje su u prethodnom periodu ispunile postavljene kriterijume.

 • NATI29

  17.10.2022 #1 Author

  Treba jos vise ulagati u manja podrucja i sela

  Odgovori

 • GOCA BG

  17.10.2022 #3 Author

  Bravo za sve koji su doprineli za dobijanje sertifikata…

  Odgovori

 • TATJANA

  18.10.2022 #4 Author

  Kad bi se ulagalo, svuda bi bilo bolje

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  18.10.2022 #6 Author

  Zanimljivo, eto opet se region udruzuje iako nema Jugoslavije.

  Odgovori

 • VOJKAN

  18.10.2022 #7 Author

  Podrška da decentralizaciju svega. Treba i drugi delovi Srbije da žive

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...