SEKTORSKA POMOĆ DODATNA FINANSIJSKA INJEKCIJA Za turizam i ugostiteljstvo do sada izdvojeno oko devet milijardi dinara

BiznisSrbijaTurizamVesti

14.12.2020 11:26 Autor: Marija Jovanović 0

SEKTORSKA POMOĆ DODATNA FINANSIJSKA INJEKCIJA Za turizam i ugostiteljstvo do sada izdvojeno oko devet milijardi dinara SEKTORSKA POMOĆ DODATNA FINANSIJSKA INJEKCIJA Za turizam i ugostiteljstvo do sada izdvojeno oko devet milijardi dinara
Isplata minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu predstavljaće dodatnu finansijsku podršku zaposlenima u ovom sektoru koji su zbog pandemije korona virusa najviše... SEKTORSKA POMOĆ DODATNA FINANSIJSKA INJEKCIJA Za turizam i ugostiteljstvo do sada izdvojeno oko devet milijardi dinara

Isplata minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu predstavljaće dodatnu finansijsku podršku zaposlenima u ovom sektoru koji su zbog pandemije korona virusa najviše ugroženi, kazala je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Za te namene iz republičkog budžeta izdvojeno je skoro dve milijarde dinara. Reč je o sektorskoj pomoći za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rent-a-kar firmama, ugostiteljskim objektima i hotelima.

Foto: Shutterstock

Matić je za TV Prva rekla i da je donošenje Uredbe o zamenskim putovanjima na početku pandemije spasilo više od 95 odsto turističkih agencija od sigurnog bankrota, koje su tada imale ugovorene aranžmane u vrednosti od oko 85 miliona evra.

„To je bila prva sektorska mera i da tada država nije odreagovala ne znam kakvu bismo situaciju imali sada“, navela je Matić.

Nakon toga, dodaje, usledio je paket mera ukupne vrednosti od oko 5,1 milijarde evra, prevashodno namenjen turističkim agencijama. Ministarka je podsetila i da je 150 miliona dinara opredeljeno za subvenciju polise osiguranja.

Plaćanje poreza
Foto: Pixabay.com

„Ono o čemu sada razmišljamo i brinemo u vezi sa narednim periodom odnosi se na to da će na naplatu doći mnogi porezi i takse i sve što je bilo odlagano, što će biti dodatno finansijsko opterećenje. Ukupna sektorska pomoć zajedno sa hotelijerima i svim merama za kraj ove godine iznosi oko devet milijardi dinara“, ističe Matić.

Ukazala je da je i Fond za razvoj imao posebne kredite koji su usmereni ka preduzećima iz oblasti ugostiteljstva, a 76 njih je apliciralo za njih.

Matić navodi da situacija nije jednostavna i da se ceo svet suočava sa posledicama pandemije Covid-19, te da je turizam među granama koje su najviše pogođene.

Kada je reč o broju ljudi koji su ostali bez posla, ona je rekla da je prema poslednjim podacima iz Centralnog registra, oko 1.000 radnika u turističkim agencijama u Srbiji ostalo bez posla.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...