DRAMATIČNO UPOZORENJE KIM DŽONG UNA

Severnoj Koreji preti glad

SvetVesti

9.4.2021 10:34 Autor: Vladimir Jokanović 0

Severnoj Koreji preti glad Severnoj Koreji preti glad
Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao je narod na još jedan “naporan marš“ protiv ozbiljnih ekonomskih poteškoća, sugerišući tako poređenje sa situacijom iz devedesetih... Severnoj Koreji preti glad

Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao je narod na još jedan “naporan marš“ protiv ozbiljnih ekonomskih poteškoća, sugerišući tako poređenje sa situacijom iz devedesetih godina kada je od gladi umrlo više stotina hiljada ljudi.

Kim je ranije rekao da se njegova zemlja suočava sa najgorom situacijom “ikada“ zbog kombinacije pandemije korona virusa, sankcija SAD i prirodne katastrofe, ali je sada prvi put javno uporedio stanje sa smrtonosnom glađu, prenosi Guardian, pozivajući se na severnokorejsku zvaničnu agenciju.

“Mnogo je prepreka i poteškoća pred nama, tako da naša borba za izvršavanje odluka Osmog kongresa stranke neće biti laka. Odlučio sam da zamolim organizacije VPK (Korejska radnička partija) na svim nivoima da povedu još jedan teži, mukotrpan marš kako bi barem malo rasteretili naš narod“, rekao je Kim.

Foto: Youtube screenshot

 “Mukotrpan marš“ je termin koji su severnokorejski zvaničnici koristili govoreći o gladi iz devedesetih, nakon gubitka sovjetske pomoći. Tačan broj umrlih od gladi nije poznat, ali se procenjuje da ih je bilo od više stotina hiljada do 2-3 miliona.

Kim je govorio na završnoj ceremoniji stranačkog zasedanja hiljada lokalnih članova VPK, takozvanih ćelijskih sekretara. Tokom kongresa stranke u januaru Kim je naložio zvaničnicima da smanje oslanjanje na uvoz, da izgrade jaču samoodrživu ekonomiju i proizvedu više robe za široku potrošnju.

Kineski podaci pokazuju da se trgovina Pjong Janga sa Pekingom, najvećim trgovinskim partnerom i donatorom, smanjila za oko 80 procenata prošle godine nakon zatvaranja granice Severne Koreje u okviru restriktivnih mera zbog pandemije. Kineski predsednik Si Đinping izrazio je nedavno posvećenost da “narodima dve zemlje obezbedi bolji život“. Analitičari ocenjuju da to znači da će Kina uskoro obezbediti Severnoj Koreji preko potrebnu hranu i đubrivo.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...