Privredna razmena - doprinos stabilnosti

Si upozorio Nemačku da ne postavlja trgovinske barijere

SvetVesti

16.4.2024 14:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Si upozorio Nemačku da ne postavlja trgovinske barijere Si upozorio Nemačku da ne postavlja trgovinske barijere
Kineski predsednik Si Đinping upozorio je kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) da ne postavlja trgovinske barijere. On je odbacio stav da Nemačka zavisi od... Si upozorio Nemačku da ne postavlja trgovinske barijere

Kineski predsednik Si Đinping upozorio je kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) da ne postavlja trgovinske barijere. On je odbacio stav da Nemačka zavisi od kineskog uvoza i ocenio da je privredna razmena doprinos stabilnosti, ne pretnja.

Nemačka i Kina obe zavise od industrije i podržavaju slobodnu trgovinu, rekao je Si na sastanku sa Šolcom u Pekingu. Kancelar je u trodnevnoj poseti Kini, prenosi DPA.

„U tom smislu, obe strane treba da se klone protekcionizma,“ dodao je Si.

Nemačka je 2023. usvojila novu strategiju za Kinu kojom predviđa redukciju zavisnosti u pojedinim strateškim oblastima, a time i obaranje rizika. Si je odbacio da je trgovina sa Kinom Nemačkoj rizik. Naprotiv, dodao je, trgovina „garantuje stabilne odnose.“

Međutim, Peking je pod optužbom da masivno subvencioniše proizvodnju i tako obara cenu, na primer električnih automobila, litijumskih baterija i solarnih panela.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...