broj ugroženih porastao u odnosu na godinu ranije

Više od 21 odsto stanovnika Nemačke suočilo se sa neposrednom opasnošću od siromaštva

EU

11.4.2024 11:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Više od 21 odsto stanovnika Nemačke suočilo se sa neposrednom opasnošću od siromaštva Više od 21 odsto stanovnika Nemačke suočilo se sa neposrednom opasnošću od siromaštva
Oko 17,7 miliona ljudi, ili 21,2 odsto ukupnog stanovništva Nemačke, suočilo se sa neposrednom opasnošću od siromaštva tokom 2023. godine, prema izveštaju koji je... Više od 21 odsto stanovnika Nemačke suočilo se sa neposrednom opasnošću od siromaštva

Oko 17,7 miliona ljudi, ili 21,2 odsto ukupnog stanovništva Nemačke, suočilo se sa neposrednom opasnošću od siromaštva tokom 2023. godine, prema izveštaju koji je objavio Savezni zavod za statistiku (Destatis).

To je neznatno više u odnosu na 2022. kada je oko 17,5 miliona ljudi, ili 21,1 odsto stanovništva, bilo u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti, prenosi Anadolu Agency.

Smatra se da je osoba u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti u Evropskoj uniji, ako se primenjuje najmanje jedan od sledeća tri uslova: njen prihod je ispod granice rizika od siromaštva, njeno domaćinstvo je pogođeno teškim materijalnim stanjem i socijalnom deprivacijom, ili žive u domaćinstvu sa veoma niskim učešćem radne snage.

U 2023. godini, onaj ko je zarađivao manje od 1.148 evra (1.236 dolara) mesečno smatrao se osobom koja živi ispod granice siromaštva, dok je prag za porodicu sa dvoje dece mlađe od 14 godina bio 2.751 evra mesečno.

Iako je Nemačka jedna od najbogatijih nacija na svetu, znaci rastućeg siromaštva postaju sve vidljiviji širom zemlje. Sve više beskućnika može se videti kako spavaju na ulicama, majke se odriču obroka u pokušaju da prehrane svoju decu, a penzioneri traže odbačene flaše da bi ih razmenili za novac od depozita.

Postoje različiti uzroci siromaštva, ali su često povezani sa društvenim poreklom osobe. Deca iz socijalno ugroženih porodica u proseku imaju znatno lošije početne uslove i manje sredstava od dece iz, na primer, akademskih domaćinstava.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...