posle ukrajine, najviše porudžbina otišlo u singapur

Izvoz nemačkog oružja ne usporava ni posle rekordne 2023. godine

AnalizaEUU fokusu

10.4.2024 18:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Izvoz nemačkog oružja ne usporava ni posle rekordne 2023. godine Izvoz nemačkog oružja ne usporava ni posle rekordne 2023. godine
Nemačka industrija naoružanja je 2023. oborila rekord prodaje, a tempo je još snažniji početkom ove godine. Vlada je, naime, do 27. marta odobrila izvoz... Izvoz nemačkog oružja ne usporava ni posle rekordne 2023. godine

Nemačka industrija naoružanja je 2023. oborila rekord prodaje, a tempo je još snažniji početkom ove godine. Vlada je, naime, do 27. marta odobrila izvoz oružja i opreme za 4,89 milijardi evra, što je skoro jednako ugovorenim poslovima iz prve polovine prošle godine, piše DPA.

Skoro tri četvrtine toga, 72 odsto, ide Ukrajini, koju Nemačka podržava u obrani od Rusije, saopštilo je ministarstvo privrede u sredu, odgovarajući na poslanički upit.

Posle Ukrajine, nemačka vojna industrija najviše izvozi u Singapur, za 583,9 miliona evra, zatim Indiju, 143,3 miliona, Saudijsku Arabiju i Katar, sa 126,4 i 97 miliona evra.

Ministarstvo je naglasilo da je Saudijskoj Arabiji „skoro isključivo“ odobren izvoz naoružanja za zajedničke projekte sa partnerima iz Evropske unije i NATO.

Nemačka je prošle godine odobrila izvoz naoružanja za rekordne 12,2 milijarde evra, uključujući 4,4 milijarde za Ukrajinu.

Znatan deo izvoza je otišao i u Izrael, posebno posle napada Hamasa u oktobru i vojnog odgovora Tel Aviva u pojasu Gaze.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...