Bundesveru neophodno i do 300 milijardi evra

Novac iz nemačkog budžeta odlazi na oružje umesto na penzije

EU

23.2.2024 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Novac iz nemačkog budžeta odlazi na oružje umesto na penzije Novac iz nemačkog budžeta odlazi na oružje umesto na penzije
Čak 100 milijardi evra iz Specijalnog fonda namenjenog nemačkoj vojsci (Bundesveru) prema sadašnjim planovima, biće potrošen već 2027. godine za nabavku municije i za... Novac iz nemačkog budžeta odlazi na oružje umesto na penzije

Čak 100 milijardi evra iz Specijalnog fonda namenjenog nemačkoj vojsci (Bundesveru) prema sadašnjim planovima, biće potrošen već 2027. godine za nabavku municije i za skupe sisteme naoružanja.

Stručnjaci su izračunali da će posle toga, umesto 52 milijarde evra koje su ranije bile predviđene za odbranu, u budžetu biti potrebno više nego duplo više, čak 108 milijardi evra, objavila je Politika.

„Ti dodatni troškovi trebalo bi jednostavno da budu ušteđeni na drugom mestu“, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) primetio u intervjuu za Süddeutsche Zeitung.

To se može preuzeti samo iz najveće budžetske stavke, one za socijalnu potrošnju. Ove godine država izdvaja oko 176 milijardi evra, više od trećine ukupnog budžeta, za nezaposlene i za druge socijalno ugrožene grupe i penzionere, piše Politika pozivajući se na nemačke medije.

Roderih Kizeveter (Roderich Kizeveter), stručnjak za odbranu opozicione CDU, takođe smatra da je Bundesveru neophodno dramatično više novca da bi mogao da deluje kao istinski moderna vojska i da brani zemlju od mogućeg napada.

Kizeveter je bivši oficir, a danas je poslanik nemačkog parlamenta i slaže se s poverenicom Bundestaga za odbranu Evom Hegl iz redova SPD koja procenjuje sumu na 300 milijardi evra.

U intervjuu za Deutche Welle Kizeveter podseća na mnoge krize koje su pogodile Nemačku u veoma kratkom vremenskom periodu, kao što su ratovi u Ukrajini i na Bliskom istoku.

„U ovoj situaciji, imperativ je da se stanovništvu konačno jasno stavi do znanja da moramo promeniti prioritete ako želimo da nastavimo da živimo u slobodi i demokratiji“, kaže poslanik najveće opozicione stranke.

Ocenio je da je suprotstavljanje troškova odbrane socijalnom budžetu apsolutno pogrešna debata, s obzirom na pretnju kojoj je Nemačka takođe izložena.

Ipak, nastalo veliko uzbuđenje, posebno među Socijaldemokratama i Zelenima. Tenkovi i oružje umesto socijalne pomoći građanima i penzija? Tako glase mnogi naslovi u nemačkim medijima – skreće pažnju Politika.

Poslanik Bundestaga Ralf Stegner (SPD) je za Der Spiegel rekao da unutrašnju i spoljnu bezbednost „nikada ne bi trebalo staviti nasuprot društvene kohezije“ i da je zato „neophodan, ili poseban fond za modernizaciju naše zemlje, ili bar reforma kočnice duga“.

Stegner je upozorio da bi veća vojna potrošnja, socijalna štednja i istovremeno poštovanje kočnice duga, ojačali desničarske populiste.

  • LJUBOMIR

    23.2.2024 #1 Author

    Prvo da se nemci osiguraju 😂

    Odgovori

  • Manja

    23.2.2024 #2 Author

    Tuga, oruzje i naoruzanje pre svega…

    Odgovori

  • MAJA

    24.2.2024 #3 Author

    Dokle se došlo da se izdvaja za ratove

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...