Raste broj ratnih žarišta u svetu

Potražnja za proizvodima lučanske fabrike oružja ogromna

BiznisSrbija

11.3.2024 12:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Potražnja za proizvodima lučanske fabrike oružja ogromna Potražnja za proizvodima lučanske fabrike oružja ogromna
Predrag Ilić, v.d. generalnog direktora vojne fabrike Milan Blagojević u Lučanima izjavio je da je potražnja za njenim proizvodima ogromna i odavno prevazilazi proizvodne... Potražnja za proizvodima lučanske fabrike oružja ogromna

Predrag Ilić, v.d. generalnog direktora vojne fabrike Milan Blagojević u Lučanima izjavio je da je potražnja za njenim proizvodima ogromna i odavno prevazilazi proizvodne kapacitete, kao i da ima ugovorene poslove za 2024. i narednu godinu.

„Odbili smo petostruko veće ugovore, jer nismo mogli da zadovoljimo potrebe tržišta. Zato uz pomoć države planiramo proširenje proizvodnje i već smo dobili značajna sredstva u tu svrhu. Tu pre svega, mislim na bazne sirovine za proizvodnju baruta, a to su nitroceluloza i jednobazni baruti. Međutim, sada se najviše traže artiljerijski baruti i zbog toga proširenje ide u tom pravcu“, rekao je Ilić u intervjuu za današnje izdanje lista Politika, koji je prenela agencija Beta.

Ilić je naceo da je plan da se uvede i tehnologija proizvodnje trobaznih baruta. On je, povodom povećane potražnje baruta, naveo da je tokom pandemije korone u svetu bilo 35 ratnih žarišta dok ih je danas stotinu više.

Govoreći o bezbednosti na radu, istakao je da u svetu ne postoji automatizovan proces proizvodnje baruta, bar ne na ključim mestima gde bi mašina mogla da zameni čoveka i sačuva mu život, kao i da je ključni faktor čovek i njegovo iskustvo.

Takođe je naveo da je uvođenje video nadzora u proizvodne hale doprinelo bezbednosti na radu, jer i te kako utiče na svest ljudi da poštuju propise.

„Upravo te kamere su potvrdile da prilikom požara koji se dogodio 7. februara, kada je lakše potvređeno šest radnika, nije bilo njihove greške u radu ni odgovornosti za izbijanje vatre“, rekao je Ilić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.