Podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte

Ko ima pravo na bespovratne podsticaje iz državnog programa vrednog 900 miliona dinara?

InvesticijePoslovanjeSrbija

29.5.2023 12:02 Autor: Milica Rilak 2

Ko ima pravo na bespovratne podsticaje iz državnog programa vrednog 900 miliona dinara? Ko ima pravo na bespovratne podsticaje iz državnog programa vrednog 900 miliona dinara?
Vlada Srbije usvojila je uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2023. godini, za koji je u budžetu izdvojeno 900 miliona... Ko ima pravo na bespovratne podsticaje iz državnog programa vrednog 900 miliona dinara?

Vlada Srbije usvojila je uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2023. godini, za koji je u budžetu izdvojeno 900 miliona dinara.

Podsticaji koji se dodeljuju na osnovu ovog programa predstavljaju namenska bespovratna sredstva-subvenciju koja su, kao takva, izuzeta od prinudne naplate, navedeno je u uredbi o programu koji sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj. U saopštenju Ministarstva privrede najavljeno je da će javni poziv za učešće u ovom programu biti raspisan u junu.

Opšti cilj Programa je podrška investicijama i podsticaj bržem privrednom razvoju, a sredstva se mogu koristiti za:

  • kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje proizvodnog prostora ili poslovnog prostora koji je u sastavu proizvodnog prostora, ili prostora za skladištenje sopstvenih proizvoda, sirovina i repromaterijala
  • kupovinu novih ili polovnih (ne starijih od pet godina) mašina i opreme, uključujući alate, kao i za dostavna vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u procesu proizvodnje. Sredstva se ne mogu koristiti za nabavku ručnog alata, odnosno lakog teretnog vozila vrsta N1
  • trajna obrtna sredstva, koja mogu da čine najviše 10 odsto ukupnog investicionog ulaganja
  • nabavku softvera i računarske opreme

Kako je istaknuto u uredbi, sredstva po ovom programu ne mogu biti upotrebljena radi obavljanja primarne poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje duvanskih proizvoda, izvođenja građevinskih radova od strane privrednih subjekata koji ne poseduju svoju operativu, kao ni za delatnost saobraćaja i transporta, trgovine ili uslužnih delatnosti, osim reciklaže, računarskog programiranja i drugih visokotehnoloških usluga;

Sredstva se ne mogu koristiti ni za štampanje i umnožavanje audio i video zapisa, osim za pružanje štamparskih usluga, u delatnosti organizovanja igara na sreću, lutrija i sličnih delatnosti, proizvodnje i prodaje naoružanja i vojne opreme, proizvodnje i promenta nafte i derivata, električne energije osim ukoliko je energija namenjena za sopstvene potrebe, za proizvodnju čelika i sintetičkih vlakana, kao i za vađenje uglja.

Foto; Freepik.com

Koliki je iznos bespovratne podrške?

Privredni subjekti koji zadovolje uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu do 20 odsto bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, odnosno do 30 odsto bespovratnih sredstava za privredne subjekte koji pripadaju trećoj ili četvrtoj grupi razvijenosti. Preostali iznos vrednosti investicionog ulaganja finansiraće se iz kredita Fonda za razvoj.

Ukoliko je vrednost odobrenih sredstava manja od vrednosti traženog ulaganja, privredni subjekt će, u slučaju da prihvati odluku Fonda i rešenje Кomisije za dodelu bespovratnih sredstava, razliku do pune vrednosti investicije obezbediti iz sopstvenih sredstava.

Učešće trajnih obrtnih sredstava u iznosu ukupnih sredstava (kredit Fonda i bespovratna sredstva) može biti do 10 odsto.

Iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000 dinara za pravna lica, niti veći od 12,5 miliona dinara za sve privredne subjekte.

Ukoliko podnosioci zahteva za realizaciju celokupne vrednosti projekta imaju potrebu za dodatnim kreditnim sredstvima, razliku do pune vrednosti projekta mogu da finansiraju iz dodatnog kredita Fonda.

Ukoliko ispunjavaju uslove Programa preduzetnici, mikro, mala i srednja pravna lica mogu podneti zahtev za finansiranje projekata u kojima je deo bespovratnih sredstava do 2,5 miliona dinara, odnosno do 3,75 miliona dinara za privredne subjekte koji pripadaju trećoj ili četvrtoj grupi razvijenosti, ukoliko ispunjavaju kriterijume brzorastućeg razvoja ili posluju stabilno.

Preduzetnici, mikro, mala i srednja pravna lica mogu podneti zahtev za finansiranje projekata u kojima je deo bespovratnih sredstava preko šest miliona dinara ukoliko, pored gore navedenog uslova, imaju najmanje 35 (za srednje pravno lice 50) zaposlenih na određeno ili neodređeno vreme na dan 31. decembra 2022. godine.

Kriterijumi brzorastućeg razvoja za preduzetnike, mikro, mala i srednja pravna lica:

  • do dostavljanja zvaničnih redovnih finansijskih izveštaja za 2022. godinu, da su na dan 31. decembar 2018. godine imali najmanje deset zaposlenih na određeno ili neodređeno vreme i da su u periodu od 2018. do 2021. godine ostvarili prosečan godišnji rast prihoda od redovne delatnosti/poslovnih prihoda ili prosečan godišnji rast zaposlenih od minimum 20 odsto;
  • nakon dostavljanja zvaničnih redovnih finansijskih izveštaja za 2022. godinu, da su na dan 31. decembar 2019. godine imali najmanje deset zaposlenih na određeno ili neodređeno vreme i da su u periodu od 2019. do 2022. godine ostvarili prosečan godišnji rast prihoda od redovne delatnosti/poslovnih prihoda ili prosečan godišnji rast zaposlenih od minimum 20 odsto
  • uslov za brzorastući razvoj je zadovoljen ukoliko su utvrđeni podaci za prihod od redovne delatnosti/poslovni prihod ili broj zaposlenih u 2021. godini najmanje 1,728 puta veći nego u 2018. godini, odnosno ukoliko su utvrđeni podaci za prihod od redovne delatnosti/poslovni prihod ili broj zaposlenih u 2022. godini najmanje 1,728 puta veći nego u 2019. godini. Pored navedenog uslova, oba parametra moraju iskazivati rast u posmatranim godinama.

Finansiranje privrednih subjekata koji posluju stabilno

Preduzetnici, mikro, mala i srednja pravna lica mogu podneti zahtev za finansiranje projekata u kojima je deo bespovratnih sredstava preko 2,5 miliona dinara, odnosno preko 3,75 miliona dinara u slučaju da pripadaju trećoj ili četvrtoj grupi razvijenosti, ukoliko zadovoljavaju sledeće kriterijume za stabilno poslovanje:

– do dostavljanja zvaničnih redovnih finansijskih izveštaja za 2022. godinu, da su na dan 31. decembar 2018. godine imali najmanje deset zaposlenih na određeno ili neodređeno vreme i da su u periodu od 2018. do 2021. godine zabeležili stabilan rast prihoda od redovne delatnosti/poslovnih prihoda i broja zaposlenih

– nakon dostavljanja zvaničnih redovnih finansijskih izveštaja za 2022. godinu, da su na dan 31. decembar 2019. godine imali najmanje deset zaposlenih na određeno ili neodređeno vreme i da su u periodu od 2019. do 2022. godine zabeležili stabilan rast prihoda od redovne delatnosti/poslovnih prihoda i broja zaposlenih

Preduzetnici, mikro, mala i srednja pravna lica mogu podneti zahtev za finansiranje projekata u kojima je deo bespovratnih sredstava preko šest miliona dinara ukoliko, pored gore navedenih uslova, imaju najmanje 35 (za srednje pravno lice 50) zaposlenih na određeno ili neodređeno vreme na dan 31. decembar 2022. godine.

Foto: Shutterstock

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava koji može biti odobren privrednim subjektima koji posluju stabilno, kao i privrednim subjektima koji posluju stabilno, a pripadaju trećoj ili četvrtoj grupi razvijenosti, iznosi 10.000.000,00 dinara.

Preduzetnici, mikro, mala i srednja pravna lica, mogu podneti zahtev za finansiranje projekata koji se odnose na delatnost koju do sada nisu obavljali, a za koju se mogu upotrebiti sredstva po ovom programu. U navedenim projektima deo bespovratnih sredstava može biti do 2,5 miliona dinara za sve privredne subjekte.

Uslovi dodele kredita Fonda za razvoj

Кrediti Fonda po ovom programu, kako stoji u uredbi, odobravaće se sa rokom otplate do deset godina u okviru koga je grejs period do jedne godine za pravna lica, i sa rokom otplate do osam godina u okviru koga je grejs period do jedne godine za preduzetnike.

Кamatna stopa je u skladu sa kamatnom stopom iz programa Fonda, važećim na dan donošenja ove uredbe, a kredit se obezbeđuje garancijom, avaliranom menicom poslovne banke ili menicom jemca, kao i hipotekom, zalogom ili menicom dužnika, a Fond će za sve kredite naplaćivati proviziju za obradu zahteva u visini od 0,3 odsto od iznosa odobrenog kredita, jednokratno.

Ko može da se prijavi na javni poziv po ovom programu?

Pravo da se prijave na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava i pravo da podnesu zahtev za kredit kod Fonda imaju preduzetnici, mikro, mali i srednji privredni subjekti i zadruge koji su registrovani u Agenciji za privredne registre, a koji imaju zvanične finansijske izveštaje za prethodne dve godine u kojima nije iskazan neto gubitak. Taj uslov ne primenjuje se na preduzetnike koji nemaju obavezu podnošenja finansijskih izveštaja.

Između ostalih, uslov je i da nisu razvrstani kao veliko pravno lice, da su podneli original profakture, predugovora ili ponude na osnovu čega se izvršava investiciono ulaganje, da nisu u stečaju, teškoćama ili da ne sprovode UPPR, kao i da nisu u tekućoj i prethodne dve godine primili de minimis pomoć. čija bi visina, zajedno sa traženom podrškom, prekoračila iznos od 23 miliona dinara.

  • ELLA

    31.5.2023 #1 Author

    Dobar primer podsticaja. Samo treba pomoći i mikro firme. Velika ulaganja gde je bespovratni podsticaj 20 proc retko ko može isliniti

    Odgovori

  • Sasa

    31.5.2023 #2 Author

    A clanska karta neke stranke jel uslov za subvenciju? – pitam za druga

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...