Za rekonstrukciju HE "Bistrica" 7,72 miliona evra

Evropska komisija odobrila 8,44 miliona evra bespovratne pomoći za dva energetska projekta

Srbija

4.8.2023 11:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Evropska komisija odobrila 8,44 miliona evra bespovratne pomoći za dva energetska projekta Evropska komisija odobrila 8,44 miliona evra bespovratne pomoći za dva energetska projekta
Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je Evropska komisija, posredstvom Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), odobrila našoj zemlji 8,44 miliona evra bespovratne... Evropska komisija odobrila 8,44 miliona evra bespovratne pomoći za dva energetska projekta

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je Evropska komisija, posredstvom Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), odobrila našoj zemlji 8,44 miliona evra bespovratne pomoći u oblasti energetike.

Ova sredstva će biti iskorišćena za finansiranje rekonstrukcije hidroelektrane (HE) „Bistrica“ i izradu Studije izvodljivosti sa Procenom uticaja na životnu sredinu za projekat Centralnobalkanskog koridora.

Iz ministarstva su ocenili da će realizacija ovih projekata doprineti povećanju proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, kao i prenosnih kapaciteta, i to povezivanjem Srbije sa istočnim i zapadnim susedima.

„Time postajemo značajno energetsko čvorište evropskog elektroenergetskog sistema“, naveli su u saopštenju i dodali da je gotovo trećina ukupno odobrenih sredstava namenjena je za projekte u oblasti energetike.

Za projekat rekonstrukcije HE „Bistrica“, Elektroprivredi Srbije odobreno je 7,72 miliona evra investicionog granta, što pokriva oko jedne petine procenjene vrednosti investicije, koja iznosi 36,1 milion evra.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović istakla je tim povodom u saopštenju da će se zamenom opreme na HE „Bistrica“, koja je izgrađena pre više od 60 godina, produžiti njen životni vek, što će doprineti sigurnosti snabdevanja, povećanju udela proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, kao i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Prema njenim rečima, za ovaj projekat urađena je projektno-tehnička i prostorna dokumentacija i pribavljene su dozvole za izgradnju, a početak radova planiran je za drugu polovinu naredne godine.

Za izradu Studije izvodljivosti za projekat Centralnobalkanskog koridora sa procenom uticaja na životnu sredinu, koji podrazumeva izgradnju novog dalekovoda koji bi povezao centralnu Srbiju sa regionom Kostolca, a u drugoj fazi povezivanje Srbije i Bugarske kao i izgradnju novih dalekovoda koji bi povezali istočnu i zapadnu Srbiju, opredeljeno je 724.482 evra, a korisnik sredstava je EMS.

Centralnobalkanski koridor, čija je procenjena investiciona vrednost oko 195 miliona evra, uključen je u Panevropski plan razvoja prenosnog sistema Evropske asocijacije operatora prenosnih sistema (ENTSO-E).

  • SABRINA

    4.8.2023 #1 Author

    Krajnje je vreme da se HE Bistrica rekonstruiše posle toliko godina nikakvog ili minimalnog ulaganja.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    12.8.2023 #2 Author

    Doslo je vreme da se i ona dovede u red…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...