Penzionersko siromaštvo naročito izraženo u našoj zemlji

Sindikat Sloga poziva na hitne reforme domaćeg radnog i penzionog zakonodavstva

SrbijaU fokusuVesti

23.8.2022 12:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Sindikat Sloga poziva na hitne reforme domaćeg radnog i penzionog zakonodavstva Sindikat Sloga poziva na hitne reforme domaćeg radnog i penzionog zakonodavstva
Udruženi sindikati Srbije Sloga saopštili su danas da je, pored donošenja novog Zakona o radu, potrebna i hitna reforma Zakona o penzijskom i invalidskom... Sindikat Sloga poziva na hitne reforme domaćeg radnog i penzionog zakonodavstva

Udruženi sindikati Srbije Sloga saopštili su danas da je, pored donošenja novog Zakona o radu, potrebna i hitna reforma Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, posebno nakon pandemije korona virusa, svetske ekonomske krize i rata na teritoriji Ukrajine.

„Većina građana Srbije, nažalost, nije shvatila i još uvek ne shvata da im je netransparentnim i oktroisanim reformama zakona o radu i o penzijsko invalidskom osiguranju ‘namaknuta omča oko vrata’ i da im se iz godine u godinu starosna granica za odlazak u penziju povećava, posebno za žene“, navedeno je u saopštenju koje je prenela agencija Beta.

Iz Sloge su ocenili da efekti tih promena u samom startu nisu bili toliko vidljivi, a da su danas poražavajući.

Podseća se da je, prema zvaničnim statističkim podacima, za poslednje dve i po godine 58.000 penzionera manje, dok za one koji su preminuli pre prava na sticanje penzije, a uplaćivali doprinose, nema tačnih podataka.

Po oceni tog sindikata sada se jasno vidi da je jedina namera reformi bila ušteda budžeta kroz smanjenje priliva novih penzionera, odnosno da se penzionisanje svede na što manji broj korisnika i tako u budućnosti rastereti budžet.

S druge strane, kako se dodaje, penzionersko siromaštvo je naročito izraženo u zemljama Zapadnog Balkana, a Srbija je jedna od zemalja koja prednjači u penzijama koje nisu dovoljne za osnovno preživljavanje.

Prave zdravstvene zaštite, posebno bolničke, zapravo je sve manje i manje, i naglašava se da su Srbiji potrebne ozbiljne reforme u ekonomskom, radnom, a posebno u zdravstvenom sistemu koji radno sposobnom stanovništvu i penzionerima ne pruža adekvatnu zaštitu za novac koji oni izdvajaju ili su izdvajali od svojih zarada.

Zato pozivamo sve ljude, posebno mlađu populaciju da pojačaju svoju svest o ovom problemu da ih “starost ne bude pitala gde im je bila mladost”, kaže se u saopštenju sindikata Sloga.

  • kaćica

    23.8.2022 #1 Author

    Ne verujem da ce biti koristi od toga.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...