Priprema države za rast socijalne potrošnje

Singapur povećava porez na promet zbog starenja stanovništva

SvetVesti

28.12.2023 09:15 Autor: Vladimir Jokanović 0

Singapur povećava porez na promet zbog starenja stanovništva Singapur povećava porez na promet zbog starenja stanovništva
Domaćinstva u Singapuru pripremaju se za povećanje poreza na promet koje stupa na snagu u novoj godini, dok vlada povećava prihode uoči očekivanog porasta... Singapur povećava porez na promet zbog starenja stanovništva

Domaćinstva u Singapuru pripremaju se za povećanje poreza na promet koje stupa na snagu u novoj godini, dok vlada povećava prihode uoči očekivanog porasta socijalne potrošnje u gradu-državi koji ubrzano stari.

Porez na robu i usluge, koji se naplaćuje na sve, od namirnica do dijamanatskog nakita, biće povećan od ponedeljka za jedan odsto na devet procenata, prenosi Reuters. To je druga faza povećanja poreske stope ove godine, a prethodni put porez je povećan sa sedam na osam odsto.

Povećanje je došlo uz već rastuće troškove života, zbog čega je opozicija tražila njegovo odlaganje. Bazna inflacija u Singapuru smanjena je na 3,2 odsto u novembru sa 5,5 odsto na početku tekuće godine, a centralna banka očekuje da će se inflacija kretati između 2,5 i 3,5 odsto u idućoj godini.

Vlada je saopštila da je povećanje poreza bilo neophodno da bi se ojačale državne finansije, jer se priprema za porast starenja stanovništva Singapura i rastuće troškove zdravstvene zaštite. Procenjuje se da će do 2030. godine četvrtina stanovništva imati 65 i više godina.

Vlada je domaćinstvima podelila fiskalne olakšice u okviru „paketa garancija“ vrednog više od 10 milijardi singapurskih dolara (7,55 milijardi američkih dolara), uključujući 200 do 800 dolara isplaćenih svim odraslim građanima ovog meseca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...