Očekuje se da će inflacija dostići pet odsto

Singapurski budžet se vraća na pretpandemijski konzervativizam

InvesticijeNovacSvet

14.2.2023 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Singapurski budžet se vraća na pretpandemijski konzervativizam Singapurski budžet se vraća na pretpandemijski konzervativizam
Očekuje se da će odluka o budžetu Singapura ukazati na povratak na pretpandemijski konzervativizam, bez umanjivanja pomoći za najugroženije zbog rasta cena stanarina, prevoza... Singapurski budžet se vraća na pretpandemijski konzervativizam

Očekuje se da će odluka o budžetu Singapura ukazati na povratak na pretpandemijski konzervativizam, bez umanjivanja pomoći za najugroženije zbog rasta cena stanarina, prevoza i hrane. 

Uzimajući u obzir da se grad-država suočava sa upornom inflacijom i slabim izgledima za rast na globalnom nivou, vladi će verovatno prioritet biti da ublaži uticaj rastućih cena na grupe sa niskim prihodima. S druge strane, postepeno će ukidati pomoć koja je dodeljivana u toku pandemijskog perioda, piše Bloomberg.

Očekuje se da će godišnji plan potrošnje ponovo biti usmeren na dugoročne obaveze uključujući digitalnu tranziciju i prelazak na zelenu energiju.

Potreba da se postigne ta ravnoteža uz povećanu potrošnju u određenim dugoročnim prioritetnim oblastima znači da su ekonomisti podeljeni u pogledu toga da li će vlada planirati deficit za fiskalnu godinu koja počinje prvog aprila. Sedam analitičara u istraživanju koje je sprove Bloomberg očekuje suficit u novom fiskalnom periodu, pet vidi manjak, a jedan uravnotežen budžet.

Za tekuću fiskalnu godinu koja se završava martom, većina ekonomista je projektovala budžet koji je veći od prethodnog, pri čemu devet njih očekuje suficit, tri procenjuju deficit, a jedna ga smatra uravnoteženim.

Prema anketi, očekuje se da će povećanje cena u Singapuru ove godine biti verovatno oko četiri odsto, odnosno središnje vrednosti u odnosu na predviđeni raspon između 3,5 i 4,5 odsto koji su predviđali kreatori monetarne politike. Očekuje se da će glavna inflacija dostići oko pet odsto u istom periodu, što je blago smanjenje u odnosu na prosek od 6,1 odsto za celu prošlu godinu.

Analitičari iz firme HSBC Holdings da će budžet uključivati između jedne i 1,5 milijardi singapurskih dolara ( između 750 miliona i 1,13 milijardi dolara) za podršku domaćinstvima u obliku gotovinskih davanja, vaučera i rabata kako bi se ublažio visok rast cena i nedavno povećanje poreza na robu i usluge.

Singapur je povećao porez na robu i usluge početkom ove godine, sa sedam na osam odsto, bez ukidanja subvencija za građane sa nižim primanjima. Ispitanici ankete su gotovo jednoglasno rekli da je malo verovatno da će dalje planirano povećanje na devet odsto u 2024. biti odloženo, dok je jedan rekao da će verovatno biti pomereno na početak 2025. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...