Na rangiranje najviše uticao rast cena energenata

Njujork i Singapur prvi na listi najskupljih gradova na svetu

LifestyleSvetZanimljivosti

2.12.2022 14:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Njujork i Singapur prvi na listi najskupljih gradova na svetu Njujork i Singapur prvi na listi najskupljih gradova na svetu
Njujork i Singapur dele prvo mesto na vrhu liste najskupljih gradova na svetu u ovoj godini, dok je Tel Aviv, koji je bio na... Njujork i Singapur prvi na listi najskupljih gradova na svetu

Njujork i Singapur dele prvo mesto na vrhu liste najskupljih gradova na svetu u ovoj godini, dok je Tel Aviv, koji je bio na vrhu liste, spao na treću poziciju.

Njujork i Singapur nalaze se na vrhu liste pre svega zbog udvostručenih cena energenata u velikim gradovima, pa su tako i Moskva i Sankt Petersburg napredovali 88 mesta, prenosi agencija Mina, pozivajući se na The Guardian.

Jačanje valute jedan je od faktora koji je uticao na skok gradova na listi, pa su tako šest od osam najvećih skokova zabeležili američki gradovi predvođeni Atlantom, pošto je američki dolar naglo ojačao u odnosu na skoro sve svetske valute.

S druge strane, gradovi u zemljama u kojima je oslabila vrednost domaćih valuta, pale su i na listi, pa su se tako Tokio i Osaka, koji su prošle godine bili na 13. i 10. mestu, sada nalaze na 37, odnosno 43.

Pozivajući se na istraživanje magazina The Economist, The Guardian prenosi da su Stokholm i Luksemburg zabeležili najveći pad na listi, kao i da su Damask u Siriji i Tripoli u Libiji na samom dnu liste od 172 grada koji su uključeni u istraživanje.

„Ukoliko rat u Ukrajini ne eskalira, predviđamo da će cene hrane, energenata i sirovina poput metala najverovatnije naglo pasti naredne godine u odnosu na tekuću, što može usloviti i pad životnih troškova u gradovima“, navodi se u tom istraživanju.

  • Dragana

    2.12.2022 #1 Author

    E to bi bilo osvezavajuce

    Odgovori

  • STRAHINJA

    4.12.2022 #2 Author

    Pa drze mesto vec decenijama koliko se secam, pored Moskve naravno

    Odgovori

  • Emilija

    4.12.2022 #3 Author

    Nista se nije promenilo

    Odgovori

  • VILENJAK

    4.12.2022 #4 Author

    To sam i očekivala od njih!

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.12.2022 #5 Author

    Nista bitno nije promenjeno,to su najskuplje zemlje za zivot i bile…

    Odgovori

  • BOJANA

    5.12.2022 #6 Author

    Sasvim očekivano.

    Odgovori

  • Tina

    11.12.2022 #7 Author

    Tako je I bilo. Nista iznenadjujuce

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...