Pokrenut projekat za izgradnju 20 solarnih farmi i vetroparkova

Odobrena transmisiona linija koja će Njujorku dostavljati električnu energiju iz Kanade

EkologijaSvetU fokusuVesti

16.4.2022 15:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Odobrena transmisiona linija koja će Njujorku dostavljati električnu energiju iz Kanade Odobrena transmisiona linija koja će Njujorku dostavljati električnu energiju iz Kanade
Zakonodavci su odobrili transmisionu liniju vrednu 4,5 milijarde dolara, koja će Njujorku dostavljati električnu energiju iz kanadskih hidroelektrana. Ova odluka je deo napora koje... Odobrena transmisiona linija koja će Njujorku dostavljati električnu energiju iz Kanade

Zakonodavci su odobrili transmisionu liniju vrednu 4,5 milijarde dolara, koja će Njujorku dostavljati električnu energiju iz kanadskih hidroelektrana. Ova odluka je deo napora koje savezna država ulaže da eliminiše ugljenik iz svoje energetske mreže do 2040. godine.

Očekuje se da linija Champlan Hudson Power Express, duga 546 kilometara, počne sa radom 2025. godine, saopštila je guvernerka Njujorka Keti Hokul. Komisija za javne nabavke takođe je odobrila Clean Path NY, projekat koji uključuje izgradnju više od 20 solarnih farmi i vetroparkova, kao i još jednu transmisionu liniju.

Oko 85 odsto električne energije najveći grad Sjedinjenih Američkih Država dobija iz fosilnih goriva, a napore da se prebaci na održivije izvore usporava nedostatak transmisionih linija.

Očekuje se da će se kroz ova dva projekta, najveća u saveznoj državi u poslednjih 50 godina, smanjiti zavisnost od fosilnih goriva za 50 odsto do 2030. godine, piše Bloomberg

Linija Champlain Hudson je odobrena uprkos protivljenjima ekološke grupe Riverkeeper, koja je ranije podržavala projekat.

Predsednik grupe Trejsi Braun (Tracy Brown) je u saopštenju izrazila razočaranje zbog odluke komisije i najavila da će nastaviti da se bori protiv “nepotrebnog žrtvovanja reka kako bi se ubrzala tranzicija ka čistoj energiji”.

Linija Champlain Hudson prenosiće 1.250 megavata električne energije iz kanadskih hidroelektrana u vlasništvu kompanije Hydro-Quebec, što je dovoljno da se snabde više od milion njujorških domova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...