Reagovanje berzi na promene kamatnih stopa

Rast indeksa u Evropi, pad u Aziji

BankeBerzaSvetVesti

2.2.2023 11:54 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rast indeksa u Evropi, pad u Aziji Rast indeksa u Evropi, pad u Aziji
Evropske akcije i fjučersi u SAD porasli su u četvrtak nakon što su Federalne rezerve dan ranije podigle kamatne stope za 0,25 odsto, najmanje... Rast indeksa u Evropi, pad u Aziji

Evropske akcije i fjučersi u SAD porasli su u četvrtak nakon što su Federalne rezerve dan ranije podigle kamatne stope za 0,25 odsto, najmanje od marta kada su počele sa podizanjem kamatnih stopa u cilju obuzdavanja inflacije. Očekuje se da će kasnije u četvrtak Banka Engleske i Evropska centralna banka (ECB) povistiti stope za po 0,5 odsto.

U očekivanju novih odluka centralnih banaka, panevropski indeks Stoxx 600 ojačao je za 0,9 odsto, a londonski FTSE 100 za 0,3 procenta, prenosi Financial Times. Indeks Hang Seng u Hong Kongu pao je za 0,5 odsto, šangajski CSI za 0,3 odsto, a japanski Nikkei za 0,2 odsto. Ugovori koji prate referentni indeks Wall Streeta, S&P 500 porasli su za 0,3 odsto, dok je tehnološki Nasdaq dobio 0,9 odsto vrednosti pre otvaranja Njujorške berze.

Akcije kompanije Meta ojačale su za 20 odsto u pretržišnoj trgovini zahvaljujući većem prihodu od očekivanog u četvrtom kvartralu i obećanju izvšnog direktora Marka Zakerberga (Mark Zuckerberg) da će 2023. biti „godina efikasnosti“.


Vrednost S&P 500 porasla je u sredu na najviši nivo od avgusta, nakon što je Fed odlučio da podigne kamatne stope za četvrtinu procenta, posle niza povećanja od 0,5 i 0,75 procenata. Kamatna stopa američkih federalnih fondova sada je između 4,5 i 4,75 odsto.

Prinosi na desetogodišnje državne obveznice pali su na 3,40 odsto do četvrka ujutro, a indeks dolara koji prati američku valutu u odnosu na korpu šest valuta opao je za 0,2 procenta. Trgovci očekuju da će Fed u martu ponovo povisiti kamatne stope za 0,25 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...