najveći pad zabeležili Moskva i Sankt Peterburg

Cirih i Singapur predvode listu najskupljih gradova na svetu

LifestyleSvet

30.11.2023 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cirih i Singapur predvode listu najskupljih gradova na svetu Cirih i Singapur predvode listu najskupljih gradova na svetu
Prema godišnjem svetskom indeksu troškova života koji objavljuje Economist Intelligence Unit (EIU), prosečni troškovi života u najvećim gradovima porasli su za 7,4 odsto ove... Cirih i Singapur predvode listu najskupljih gradova na svetu

Prema godišnjem svetskom indeksu troškova života koji objavljuje Economist Intelligence Unit (EIU), prosečni troškovi života u najvećim gradovima porasli su za 7,4 odsto ove godine. Najbrže su rasle cene namirnica, za razliku od 2022. kada su energenti bili na čelu inflacije u urbanim sredinama.

Grad-država Singapur i švajcarski Cirih proglašeni su za najskuplje gradove na svetu.

Uspon Ciriha, koji je skočio sa šestog mesta na prošlogodišnjoj listi, pripisan je snazi švajcarskog franka uz visoke cene namirnica, kućnih potrepština i troškova zabave i rekreacije. Singapur je bio u vrhu liste i pre godinu dana.

Iako se Njujork izjednačio sa Singapurom na prvom mestu prošle godine, popularna američka destinacija, gde su cene porasle za 1,9 odsto prema studiji, pala je na treće mesto, izjednačivši se sa švajcarskom Ženevom.

Hong Kong, jedina druga azijska destinacija u prvih 10, bio je peti, dok je Los Anđeles bio na 6. mestu, a Pariz je proglašen za sedmi najskuplji grad na svetu.

Izraelski Tel Aviv deli osmo mesto sa danskim Kopenhagenom. Međutim, vredi napomenuti da je istraživanje sprovedeno pre oktobarskog izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa. Na kraju, San Francisko zaokružuje listu najskupljih deset gradova.

Dalje na listi, ruski gradovi Moskva i Sankt Peterburg zabeležili su najoštriji pad, jer su se spustili sa 105. mesta na 142. i 74. mesta na 147. u ovogodišnjoj rang listi, zbog pada vrednosti rublje.

  • SABRINA

    30.11.2023 #1 Author

    Volela bih da obiđem sve ove zemlje ali sada kada vidim koilo su skupe…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...