SIROMAŠTVO U HRVATSKOJ REALNA PRETNJA Zbog pandemije svaki četvrti građanin izložen riziku

RegionVesti

11.10.2020 08:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

SIROMAŠTVO U HRVATSKOJ REALNA PRETNJA Zbog pandemije svaki četvrti građanin izložen riziku SIROMAŠTVO U HRVATSKOJ REALNA PRETNJA Zbog pandemije svaki četvrti građanin izložen riziku
Hrvatskom društvu preti prava eksplozija siromaštva zbog ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa, upozoravaju stručnjaci. Da li će se to i ostvariti zavisi od... SIROMAŠTVO U HRVATSKOJ REALNA PRETNJA Zbog pandemije svaki četvrti građanin izložen riziku

Hrvatskom društvu preti prava eksplozija siromaštva zbog ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa, upozoravaju stručnjaci.

Da li će se to i ostvariti zavisi od toga koliko će dugo trajati kriza koju je izazvala pandemija, posebno na tržištu rada, ali i od države i mera, koje će sprovesti kako bi sprečila padanje stotina hiljada građana u zatvoreni krug siromaštva, prenosi Tanjug pisanje portala index.hr.

Koliko bi siromašnih u Hrvatskoj mogla da „proizvede“ pandemija, niko se ne usuđuje da prognozira, ali najugroženije grupe su nezaposleni, kojima kriza dodatno umanjuje šanse za novi posao, zatim radno neaktivno stanovništvo, kao i stariji građani i zaposleni u delatnostima koje je Covid-19 najviše oštetio, poput turizma, ugostiteljstva, saobraćaja…

Foto: Printscreen youtube

„Teško je u ovom trenutku prognozirati koliko bi ljudi u Hrvatskoj zbog korona krize moglo da padne u siromaštvo, ali jasno je da će taj broj rasti. Sve će zavisiti od rasta nezaposlenosti i smanjenja plata koje je u delu privrede već počelo. Ako dođe do značajnijeg smanjenja ukupnih dohodaka i većeg rasta nezaposlenosti, to će mnoge gurnuti u siromaštvo. Govorimo možda i o nekoliko stotina hiljada ljudi, zavisno od dinamike krize“, kazao je za hrvatski portal Predrag Bejaković iz Instituta za javne finansije.

Kretanje siromaštva povezano je najpre sa stanjem na tržištu rada, istakao je za index.hr profesor socijalne politike na zagrebačkom Pravnom fakultetu Zoran Šućur, dodavši da će sve zavisiti od toga šta će se događati s radnim mestima.

Hrvatska po procentu građana kojima je siromaštvo realna pretnja spada među članice EU sa velikim rizikom od siromaštva, pokazali su podaci Evrostata, statističke kancelarije Evropske unije.

Foto: Shutterstock

U 2018. godini u riziku od siromaštva bilo je 19,3 odsto hrvatskih građana ili gotovo svaki peti. To je više od proseka EU, koji je iznosio 17 odsto i znatno više nego u Sloveniji, u kojoj je stopa rizika od siromaštva iznosila 13,3 odsto, i Mađarskoj (12,8 procenata).

„U Hrvatskoj stopa rizika od siromaštva već godinama iznosi između 19 i 21 odsto, što znači da je siromaštvo realna pretnja za otprilike petinu stanovnika. No, ako se obistini negativan scenario na tržištu rada i ako krene masovnije smanjenje plata, onda bi rizik porastao. Siromaštvo bi moglo predstavljati opasnost i za svakog četvrtog građanina“, naglasio je Bejaković.

Takođe, u Hrvatskoj se uskoro odmrzavaju i kreditne obaveze, što će za mnoge građane to predstavljati dodatni udar na kućne budžete.

  • BIJUTI27

    7.10.2022 #1 Author

    Siromašan je svaki drugi građanin na Balkanu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...