Niska prošlogodišnja baza pojačava utisak uspeha u 2021. godini

Sjajne statistike konglomerata Berkshire Hathaway u drugom kvartalu

BerzaBiznisInvesticijeNovacPreduzetnikVesti

8.8.2021 09:02 Autor: Vladimir Jokanović 0

Sjajne statistike konglomerata Berkshire Hathaway u drugom kvartalu Sjajne statistike konglomerata Berkshire Hathaway u drugom kvartalu
Holding kompanija Berkshire Hathaway u vlasništvu američkog milijardera Vorena Bafeta (Warren Buffett) izvestila je o povećanju dobiti za sedam odsto u drugom kvartalu tekuće... Sjajne statistike konglomerata Berkshire Hathaway u drugom kvartalu
Izvor: Google

Holding kompanija Berkshire Hathaway u vlasništvu američkog milijardera Vorena Bafeta (Warren Buffett) izvestila je o povećanju dobiti za sedam odsto u drugom kvartalu tekuće godine. Mnoge kompanije u okviru konglomerata BH imale su koristi od ekonomskog oporavka.

Investiciona kompanija BH objavila je u subotu da je za tri meseca, zaključno sa 30. junom, zaradila 28,1 milijardu dolara ili 18,488 dolara po akciji klase A, prenosi FT. Poslovna zarada koja označava promenu vrednosti ulaganja BH i koju Bafet koristi kao preferencijalni merač poslovanja kompanije, porasla je za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ili za 6,7 milijardi dolara.

Impresivni rezultati BH uključuju povećanje profita BNSF, najveće železničke mreže u Severnoj Americi i povećanjem zarade za 40 odsto pre oporezivanja u svom građevinskom odeljenju. Poboljšanje se odrazilo na poslovanje velike većine američkih korporacija, jer se SAD oporavljaju od najgoreg ekonomskog razaranja na vrhuncu pandemije.

Izvor: CNBC

Dobit kompanija sa liste indeksa S&P 500 porasla je za 93 odsto u drugom kvartalu u odnosu na prošlogodišnje nivoe, prema podacima kojima raspolaže Refinitiv, a primetan je oporavak potražnje potrošača i industrije.

Predsednik i izvršni direktor BH, Voren Bafet nastavio je agresivan otkup akcija BH, pa je u drugom kvartalu otkupio akcije sopstvene kompanije u iznosu šest milijardi dolara, čime je ukupan šestomesečni iznos dostigao 12,6 milijardi dolara, prenosi CNBC. Bafet je prošle godine otkupio akcije BH za 24,7 milijardi dolara.

Na kraju juna gotovinski saldo BH iznosio je 144,1 milijardu dolara, stabilno se držeći prošlogodišnjeg nivoa i blizu rekorda, uprkos velikom programu otkupa sopstvenih akcija. Do sada, u trećem kvartalu vrednost akcija BH porasla je za dva odsto, a njihov godišnji dobitak je 23 odsto.

Izvor: Google

BH je saopštio da tromesečni rezultati izgledaju sjajno, jer se oporavljaju sa niske baze od pre godinu dana i kompanija nije sigurna kada će se rezultati zaista vratiti u normalu.  

“Pandemija Covid-19 negativno je uticala na gotovo sve naše operacije tokom 2020. godine, a posebno tokom njenog drugog kvartala, iako su efekti značajno varirali. Obim efekata na duže rokove trenutno se ne može razumno proceniti“, saopštila je kompanioja Berkshire Hathaway.

Na vrhuncu krize izazvane pandemijom korona virusa kompanija BH je doživela drastično usporavanje, pri čemu je prihod u drugom kvartalu opao za 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a u trećem kvartalu za 30 procenata. BH ocenjuje da rizici od pandemije i dalje ostaju i da bi mogli da utiču na buduće poslovne rezultate.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...